Скочи на садржај

Gurmanska pljeskavica na dijetalan način

Potrebne namirnice:

  • 250 g nemasnog ili manje masnog junećeg mesa
  • 1 ravna kašika začina bez aditiva – Kulinat Finesse (ili manje, po preporuci lekara/ nutricioniste)
  • 1 kašičica ulja (možete koristiti suncokretovo ulje ili koje već imate)
  • 2 kašike vode
  • po želji prstohvat mlevenog crnog bibera

Priprema:

U mleveno meso dodajte 1 ravnu kašiku Kulinata Finesse, ulje, vodu i po želji biber. Sve lepo zamesite i ostavite 2 sata da odstoji u frižideru. Nakon toga ravnomerno oblikujte jednu veću pljeskavicu, možete recimo na alu-foliji.

Zagrejte plotnu na srednju temperaturu, recimo 2-2,5 i pecite je na tiganju bez dodatka masnoće. Ja sam pljeskavicu pekla na zagrejanom Metalac EcoTava Ceramics tiganju.

Pljeskavicu možete povremeno okretati odgovarajućim priborom – lopaticom, da bi se polako ispekla sa obe strane, a zadržala sočnost. Ukoliko se pljeskavica peče na višoj temperaturi, njena unutrašnjost će ostati nepečena, a površina će se veoma brzo ispeći.

Kada pljeskavica dobije lepu boju, izvadite je iz EcoTava Ceramics tiganja i poslužite, a tiganj sklonite sa plotne i ostavite da se ohladi. Baš kao i u slučaju teflonskih tiganja, ni u vreo EcoTava keramički tiganj ne sipajte hladnu vodu!

Gotovu pljeskavicu možete poslužiti uz salatu, parče integralnog peciva ili integralnog pirinača ili kukuruza šećerca i čašu 100 % voćnog soka bez šećera. Jedite dok je toplo.

Energetska vrednost 431 kcal

Napomena:

U ovom receptu sam koristila veći Metalac EcoTava Ceramics tiganj. Kada se tiganj ohladi, možete ga oprati veoma jednostavno i lako, blagim deterdžentom i sunđerom.

Zašto sam recept nazvala “gurmanska” pljeskavica? Zato što ima pun ukus, a ne sadrži luk, prezle, hleb, soju, aditive ni suviše masnoće.