Скочи на садржај

Pita od jabuka sa heljdinim korama

Potrebne namirnice:

  • 500 g  heljdinih kora (1 pakovanje)
  • 850 g jabuka
  • 250 ml kisele vode (gazirane)
  • limunova kora od 2 limuna
  • 1 kesica cimeta
  • 8 g  (1 kafena kašičica) suncokretovog ulja  (ili ulja komine masline)

Priprema:

Jabuke operite, posušite, ogulite koru i izrendajte. Prvu koru poprskajte kiselom vodom, raporedite rendane jabuke, ali ih predhodno malo ocedite rukom, pospite cimetom i rendanom korom limuna (limun predhodno dobro operite, posušite, pa tek onda rendajte). Odozgo stavite drugu koru i po njoj rasporedite, jabuke, pospite cimetom i rendanom limunovom korom i sve tako dok ima kora. Znači, filujete po jednu koru, a zavijate po dve.

Teflonsku Metalac tepsiju podmažite sa 1 kafenom kašičicom ulja (ne treba više). Ne preporučujem da koristite extra devičansko maslinovo ulje, jer ono počinje da se dimi već na temepraturi od 191 °C, čime negativno utiče na ukus jela.

Kore pre ređanja u teflonsku Metalac tepsiju možete iseći na komade, to uradite na kuhinjskoj dasci. Ovo je poželjno uraditi jer je lakše iseći filovanu koru dok je u svežem stanju nego ispečenu pitu, a lakše se i vadi iz tepsije. Ostatak kisele vode pospite odozgo.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 25 minuta, odnosno dok se ne ispeče.

Izvadite ispečenu pitu iz rerne, ostavite nekoliko minuta da se ohladi, servirajte komade pite na tanjir i poslužite uz recimo čašu mleka. Prijatno!

Energetska vrednost: 1675 kcal

Napomena:

Pitu sam pekla u tepsiji sa teflonskim premazom iz programa “Magija” od “Metalca na 200 °C. Ne preporučujem da pečete na višim temperaturama, jer se iznad 200 °C svako teflonsko posuđe može oštetiti. Ne koristite noževe i drugi metalni pribor prilikom manipulisanja sa teflonskim posuđem, već samo drvene ili plastične. Posudu operite na uobičajen način za bilo koje teflonsko posuđe, dakle, bez abrazivnih materijala, žice i vima.