Скочи на садржај

heljdaHeljda nije žitarica, ali sve češće srećemo proizvode od nje poput brašna, testenina i kora za koje je karakteristično da se obično proizvode od pšenice i drugih žitarica. Šta je to toliko vredno u heljdi da se ona svrstava u zdravu hranu?

Heljda (lat. Fagopyrum sagittaium) je biljka poreklom iz centralne Azije. U Rusiji, koja je najveći svetski proizvođač heljde, ova biljka je obilato zastupljena u ishrani, a dokazano je da ima lekovita svojstva. Njen plod (semenka) je trouglast, spoljašnja ljuspica se obično koristi za punjenje jastuka, a unutrašnji deo je jestiv i lako se vari. U tradicionalnoj medicini poznat je lekoviti napitak od heljde, a pored toga heljda je i odličan izbor kod bezglutenske i dijetalne ishrane. U heljdi nema glutena, ali postoji belančevina veoma slična njemu, pa ukoliko ne podnosite gluten, napravite mali test, znači unesite malu količinu heljde, odnosno nekog proizvoda od nje.

Energetska vrednost heljde je 335 kcal na 100 g, a veoma je bogata mineralima (kalijum, fosfor, kalcijum,magnezijum, gvožđe) i vitaminima (uglavnom B kompleksa i vitamin E).  Heljda sadrži i mikroelemente i esencijalne aminokiseline (lizin). Sadrži veću količinu celuloze (12-13%) i rastvorljivih biljnih vlakana. Heljda sadrži 15 % kvalitetnih proteina. Sadržaj kalcijuma u heljdi je veći nego u pirinču, prosu i kukuruzu. Sadrži sve oligoelemente. Takođe sadrži dva do tri puta više gvožđa i bora nego druga žita, a sadrži bakar i cink više nego kukuruz, pirinač i raž.

U ishrani se koristi kao seme, u kombinaciji sa povrćem i pečurkama, poput pirinča ili kao brašno pa se koristi za pripremu kačamaka, testenine, hleba, peciva, palačinki i mnogih drugih proizvoda. Heljda ima umeren GI, što posebno odgovara dijabetičarima. Koristi se jačanje otpornosti kapilara, utiče na sniženje krvnog pritiska, pomaže kod bolsti želuca, bolesti kože, dijareje, parazitskih oboljenja. Obavezan je sastojak u ishrani rekovalescenata, kardiovaskularnih oboljenja, bubrežnih bolesnika.

Ako već niste probali heljdu, krajnje je vreme da i to promenite i uživate u istraživanju ukusa ove blagotvorne biljke. Zdravi bili!