Скочи на садржај

Konvulzije i ishrana

napad3Iznenadni napad snažnog nekontrolisanog grćenja mišića, često praćen gubitkom svesti zove se konvulzija. Ovo je posledica haotične električne aktivnosti u mozgu. Česti napadi mogu biti posledica nekog oblika epilepsije. Izolovanu konvulziju može da izazove visoka temperatura ili reakcija na neki lek.

Jedna od 130 osoba ima redovne konvulzije, što se posledica epilepsije, ali kod svake treće osobe ovo stanje vremenom prođe. Dva glavna tipa epileptičnih napada su grand mal i petit mal. Osoba koja doživi grand mal (veliki napad) može da izgubi svest na nekoliko minuta. Može se javiti nekontrolisano trzanje mišića. Mali napad, petit mal, donosi kratkotrajnu nesvesticu, ali bez konvulzije. Uglavnom se javlja kod dece.

Uzroci epilepsije uključuju povrede glave, traume pri rođenju, infekcije ili tumor mozga, apstinenciju od alkohola ili droge, moždanu kap i poremećaje metabolizma. Često i nema vidljivog uzroka.

Ishrana kod konvulzija

Neke osobe imaju konvulzije zbog preosetljivosti na hranu, što utiče na hemijske procese u mozgu. Vodite dnevnik o svemu što ste jeli kako biste proverili da li se napad javlja uvek posle iste hrane. Nedostatak nekih hranljivih materija može da poveća verovatnoću napada. Uzimajte više namirnica koje sadrže:

  • vitamin B5 (krsto meso, riba, integralne žitarice, koštuničavo voće, semenke, žumance, zeleno lisnato povrće);
  • kalcijum (mleko i jogurt, sardina ili losos iz konzerve, koštnučavo voće, semenke);
  • magnezijum (pasulj, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, koštuničavo voće, semenke);
  • izbegavajte umor i stres;

Konvulzije uglavnom nisu ozbiljne i osoba se obično brzo oporavi. Važno je znati kako da pomognete. Ako patite od čestih konvulzija, pobrinite se da članovi vaše porodice i kolege znaju šta treba da učine. Nosite identifikacionu narukvicu na kojoj pišu detalji o vašem stanju kako bi vas, u slučaju potrebe, pravilno lečili.