Скочи на садржај

Ocena dijete: Kineska ili Azijska dijeta

Kineska ili Azijska dijeta

Autor: novinar časopisa “Dijeta i lepota”

hrana-kineskaDa li ste primetili da je većina Kineza fit? Šta mislite zbog čega? Rećićete vi sad, zato što puno rade, u pokretu su. Tačno. Ali, ima to veze i sa kineskim, odnosno azijskim tanirom, dragi moji, jer na njemu nema mesta takozvanoj “smeće” hrani. Tu sve puca od povrća i voća, tek ukrašenog mesom ribe ili živine. O svemu tome pisao je priznati nutricionista dr T. Kolin Kempbel “The China Study”, a mi vam u ovom broju predstavljamo uprošćenu šemu mršavljenja.

Doručkujte – proso koji ćete skuvati u obranom mleku i popijte šolju nezasladjenog zelenog čaja sa limunom. Ako ne volite proso, uzmite dva tosta uz čaj.

Prepodne užinajte – seckano voće po želji (samo ne banane) potopljeno u posniji jogurt. Za one koji su u žurbi, alternativa je jedan sočni grejp ili pomorandža. Ne zaboravite na šolju zelenog čaja.

Ručajte – tipično kineski – integralni pirinač sa svežim ili barenim povrćem po želji, pečenim krompirima i piletinom. Meso skuvajte, zakiselite limunom i sirćetom. Pirinač prelijte paradajz sosom. Obrok zalijte šoljom zelenog čaja sa limunom.

Popodne užinajte – čašu obranog mleka ili čaja od kamilice ili zelenog. Ako vas hvata glad, pojedite grejp ili pomorandžu.

Večerajte – Pileće kockice sa brokolijem i mešanim povrćem. Postupak je sledeći. Isecite piletinu i bacite na vrlo malo pouljen i prilično zagrejan tiganj. Začinite sa vrlo malo vegete i limunom. Povrće po želji obarite. Dezert neka bude grejp uz šolju zelenog čaja.

Druga večera – za one koji ogladne kasno uveče dozvoljena je čaša mleka ili čaja.

Kao što vidite, ovo je samo jedan dan koji uopšte ne mora baš ovako izgledati. Kombinacije možete napraviti i sami, samo je važno da sledite neka pravila. Dijetu držite dok ne omršate koliko ste zamislili, a oni koji su isprobali kažu da za desetak dana može da se izgubi i do tri kilograma.

Glavna poenta je u ubrzavanju metabolizma i izbacivanju toksina iz tela. Kada to postignete, mršavljenje je zagarantovano. Srećno!

Zlatna pravila

1.    Jedite dosta pirinča jer je on nije loš ugljeni hidrat.
2.    Pijte dosta zelenog čaja koji je odličan antioksidans i iantiseptik.
3.    Konzimirajte dosta svežeg ili barenog voća ili povrća
4.    Od mesa samo ribu i živinu (jaja što ređe)
5.    Slatkiše svedite na najminimalniju meru
6.    Soju korisite u svim oblicima
7.    Od žitarica su vam dozvoljeni proso, kukuruz
8.    Od hleba u što manjim količinama onaj od celog zrna pšenice

Kod kineske, odnosno azijske dijete nije važno brojati zalogaje i kalorije, već jesti polako, raznovrsno i pet-šest puta dnevno. Kalorijska vrednost ne bi trebalo da pređe od 1.200 do 1.400 kalorija dnevno.

Cake

  1. U rokovnik uz svaki datum napišite koliko kilograma bi do kog dana voleli da izgubite.
  2. Krećite se što više, pa makar samo lagano džogirali.
  3. Ne gledujte! Dijeta tokom koje osetite glad nije dobar izbor.
  4. Istrajte! Ako vam prvi dani budu preteški jer je organizam šokiran novim načinom ishrane, dajte mu priliku da se privikne na nju.
  5. Ne prebrojavajte kalorije kao sitni novac. Opustite se!
  6. Ne počinjite ni od ponedeljka, ni od sutra, već odmah!

Zanimljivost

Kada je osetio da mi je srce zbog loše ishrane oslabljeno a linija narušena, bivši predsednik SAD Bil Klinton je prešao na azijski meni i skinuo sedam kilograma. U toj momačkoj formi je odveo svoju ćerku pred oltar, na venčanju.

Obrati pažnju!

Ne brkajte babe i zabe! Brza hrana iz kineskih restorana i dijetalni azijski meni nisu isto!

 OCENA KINESKE ILI AZIJSKE DIJETE

Autor: Jasna Anđelković, nutricionista

DA:

  • veoma je dobro što se praktikuje veći  broj obroka , tri glavna i dve užine, jer onda neće doći do prevelikog unosa hrane. Užine su pravilno konciparane;
  • kombinacija mesa i povrća je idealana jer se na taj način najbolje apsorbuju hranljive materije i iz jednog i iz drugog;
  • konzumiranje zelenog čaja je dobro zbog antioksidansa koji se u njemu nalaze koji ubrzavaju metabolizam i utiču na mršavljenje;
  • pozitivno je da je uključena fizička aktivnost bez koje nema zdravog mršavljenja;

NE:

  • kalorijska vrednost nije prilagodjena svim osobama na isti način i ne uvažava specifičnosti svakog od nas;
  • jela kineske kuhinje su obično veoma začinjena uz velik sadržaj soli, što se ne može preporučiti svim osobama;
  • dijeta u kojoj se mršavi 3 kg za deset dana je u gornjoj granici zdravog mršavljenja, a preporučuje se nešto manje od toga, oko 2 kg;
  • ne postoji konsultacija sa stručnjakom za ishranu;