Скочи на садржај

Da li jabukovo sirće utiče na mršavljenje?

sirceJabukovo sirće je proizvod fermentacije jabuka gde se šećeri razlažu pod uticajem bakterija. U prvoj fazi fermentacije, šećer iz jabuke se pretvara u alkohol, koji u sledećoj fazi fermentira u sirće. Najkvalitetnije je jabukovo sirće koje nije dalje obrađeno, dakle bez destilovanja, filtriranja ili pasterizacije koje bi uništile mnoge fitonutrijente u njemu. Osnovni sastojak sirćeta je sirćetna kiselina, ali ne treba zanemariti ni druge kiseline, vitamine, mineralne soli i amino kiseline u njemu.

Niko vam sa sigurnošću ne može reći kako jabukovo sirće utiče na mršavljenje, a teorija ima bezbroj. Praksa, svakako, potrvrđuje činjenicu da sirće ima izvesnu ulogu u mršavljenju. Smatra se da nutrijenti iz jabukovog sirćeta, enzimi i organske kiseline deluju na mršavljenje tako što smanjuju apetit i ubrzavaju metabolizam smanjenjem zadržavanja vode u organizmu.

Sudeći prema preliminarnim istraživanjima iz 2005. postoji veza između konzumiranja jabukovog sirćeta i osećaja gladi. Naime, na uzorku od 12 dobrovoljaca, 6 ispitanika koji su pojeli parče hleba sa malom količinom jabukovog sirćeta osećali su manju glad nego drugih 6 koji su pojeli samo hleb. U drugom istraživanju iz 2006. godine primećeno je da jabukovo sirće ima uticaj na snižavanje nivoa holesterola, kao i krvnog pritiska.

Kao opšte pravilo kod osoba koje redovno piju jabukovo sirće može se reći da one mogu smršati oko 1 kilogram za mesec dana. Dakle, samo dodavanjem sirćeta u vašu ishranu, za godinu dana možete izgubiti oko 12 kg. Naravno, rizici nisu proučeni, ali verujemo da postoje. U ovom načinu mršavljenja ne očekujte čuda, jer jabukovo sirće „radi“ po onoj narodnoj „tiha voda breg roni. Na ovaj način sigurno neće doći do vraćanja kilograma na staro.

Pošto jabukovo sirće spada u „alternativnu medicinu“ gde nije određena količina doziranja, obično se uzima dva puta na dan, pre jela, po jednu kafenu kašičicu razmućenu u čaši vode ili voćnog soka. Rizik konzumiranja jabukovog sirćeta je u tome što je ono veoma kiselo pa ga ne treba koristiti nerazblaženog, jer u suprotnom ono može oštetiti zubnu gleđ i tkiva na putu do vašeg želuca. Dugotrajna primena sirćeta može smanjiti nivo kalijuma i gustinu kostiju. Zbog toga se sirće ne preporučuje osobama koje imaju osteoporozu ili nizak nivo kalijuma u organizmu. Jabukovo sirće sadrži hrom koji kod dijabetičara može poremetiti nivo insulina. Bilo kako bilo, kod dijabetičara jabukovo sirće donekle smanjuje nivo glukoze u krvi za oko 5%.

Mnoge osobe ne vole ukus sirćeta u vodi. Njegov ukus možete popraviti ako umesto vode sirće razmutite u soku od pomorandže ili paradajza. Možete vodi dodati i med, ali samo malu drvenu kašičicu meda na čašu d 2 dl. Da bi se efekat jabukovog sirćeta na mršavljenje povećao, potrebno je redovno vežbati, hraniti se zdravije (izbegavati rafinisanu hranu) i piti dovoljno tečnosti.

Kao lek jabukovo sirće se primenjuje vekovima, a studije o njegovom uticaju na mršavljenje su tek nedavno rađene. Preliminarni rezultati obećavaju, što je velikim farmaceutskim kućama dalo ideju da naprave suplemente na bazi jabukovog sirćeta koje nemaju njegov karakterističan miris.

Ako rado začinjavate vašu salatu jabukovim sirćetom, možete probati i da regulišete telesnu masu koristeći isto sredstvo. Možete verovati ili ne verovati onima koji su to već probali, i uzdati se u početna istraživanja, ali dok ne probate, nećete znati da li je jabukovo sirće prava stvar za mršavljenje. Pre toga, za svaki slučaj, konsultujete se sa vašim lekarom i sprečite neželjene kontraindikacije.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”