Скочи на садржај

Ocena dijete: Pritkinova dijeta

Pritkinova dijeta

Marija Božanić, urednica časopisa “Dijeta i lepota”

dijeta-pritkinovaKada odlučite da se oslobodite “šlaufa” ili “sarmica”  na kritičnim zonama svoga tela, jedna od osnovnih preporuka je “jedite manje masnu hranu”. To vam možda i ne predstavlja problem, koliko dosadno brojanje kalorija i vaganje hrane. I taman kad pomislite da su sve dijete u tom fazonu, jedna se nameće kao drugačija. Zove se Pritkinova i glavna joj je osobina da masti isključuje gotovo u potpunosti. Osim toga, ne zamara vas tabelama i proračunima.

Dr Nejtan Pritkin je američki nutricionista koji je polovinom sedamdesetih u Majamiju otvorio centar za lečenje kardiovaskularnih bolesti. On je prvi doktor na planeti koji je počeo da propagira teroriju da se čovek protiv bolesti umesto lekovima i operacijama,  može boriti i promenom životnih navika, odnosno zdravom ishranom i redovnim vežbanjem.

Pre nego sto vam izreferišemo jelovnik, jednu stvar želimo posebno da podvučemo. Poenta ovog programa nije isključivo mršavljenje, već smanjenje holesterola, snižavanje krvnog pritiska i kontrolisanje nivoa šećera u krvi. Upravo zbog toga se preporučuje dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima, a zbog male zastupljenosti mesa, a puno voca i povrca, zgodna je za vegeterijance. Dakle, na prvom mestu je zdravlje, a tek onda estetika.

 • Meso: pečeno na roštilju ili kuvano. Riba i belo meso. Dozvoljena količina – 100 gr dnevno. Upravo u ribi se kriju korisne masti.
 • Jaja: samo jedno kuvano belance na dan.
 • Mlečni proizvodi: do 2,5 dcl mleka 1,6 % mm na dan i do 50 grama nemasnog sira.
 • Masnoće: margarin, suncokretovo ulje i životinjska mast su najstrože zabranjeni. Dozvoljeno je u minimalnim količinama (dve supene kašike dnevno) maslinovo ili ulje kukuruznih klica.
 • Preporuka je da jedete ražani ili crni hleb, a od testenina samo one integralne. Preporučene žitarice su: integralni pirinač, ječam, proso, ovas, raž, pšenica….
 • Mahunarke: smedji pasulj, sočivo, žuta i crna soja (do 100 gr dnevno). Preporučuje se da jedete mahunarke bar jednom, a idealno bi bilo 3 puta nedeljno.
 • Dozvoljeno je svo povrće u neograničenim količinama, uključujuci i krompir koji možete konzumirati svakodnevno. U umerenim kolicinama u obzir i dolaze sve vrste zrnevlja i semenki. Povrće jedite sirovo ili bareno.
 • Voće je možete jesti 2-3 puta dnevno (400 – 500gr). Ukoliko se opredelite za smrznuto i konzervisano voće, gledajte da to ne bude više od 100 gr. Birajte pre svega provereno dobre antioksidante – poput limuna, grejpfruta ili pomorandže.
 • Slatkiši su zabranjeni, uključujući i med, šećer, džem, slatko. Ako vam nešto znači možete se zadovoljiti ječmenim sladom.
 • Od pića samo sveže pripremljeni sokovi od svežeg voća bez dodatnih zaslađivača. Vodu pijte u neogranicenim kolicinama. Na kafu, alkohol i gazirana pića ne pomišljajte.
 • Što se tiče problematičnih dodataka hrani, jer često vam bas oni „zaprže čorbu“ kada je reč o gojenju, izbacite sa menija majonez, kečap i sosove. So smanjite na minimalu, a umesto nje svoj obrok oplemenite drugim začinima, poput origana ili karija.

U toku dana treba da imate tri obroka i dve užinekoje mogu da sadrže salatu, komad voća ili kukuruzne pahuljice.

Dakle, Pritkinova dijeta se zasniva pre svega na smanjenju unosa masti do 10 %, proteina na 10-15% dnevno. Baza ishrane kod ove dijete su složeni ugljeni hidrati koji treba da budu zastupljeni u ishrani sa više od 75 %. Da budemo jasniji – proteine iz mesa treba zameniti proteinima iz povrća,voća i žitarica. Kao što videte ovde nema ponedeljak, utoraka, jer u ovoj priči ostajete dokle god mislite da treba.

Zanima vas koliko možete smršati? Reklo bi se, sasvim zdravih – četiri kilograma mesečno. Mnogi zdravstveni radnici i istrazivaci iz eminentnih institucija poput UCLA, Stenforda, Harvarda, potvrdili da je ovaj metod delotvoran i jedan od najjzdravijih načina ishrane.

Savet:

Na početku ove dijete uradite proveru holesterola u krvi, pa nakon 3-6 meseci ponovite nalaze. Oduševićete se kad vidite da je nivo holesterola u vašoj krvi pao ispod 4 mmol/l.

Napomena:

Uz ovaj režim ishrane neophpodno je da se bar lagano rekreirate, a to zanači da pešačite ili brzo hodate tri do pet puta nedeljno – pola sata do 45 minuta dnevno.

Ocena Pritkinove dijete

Jasna Anđelković, nutricionista

Dobre (DA)  i loše (NE) strane ove dijete se najkraće mogu predstaviti ovako:

NE:

 • Dijeta je u stvari samo skup preporuka o zdravoj ishrani i nije prilagođena svima, posebno ne bolesnim osobama, trudnicama i dojiljama;
 • Dijeta nema kalorijsku vrednost niti precizan plan ishrane;
 • Gubitak kilograma je individualna stvar i zavisi od puno faktora, a nijedan se ne navodi;
 • Nizak unos masti može imati deficit vitamina topivih u mastima (A, D, E, i K);

DA:

 • Prednost je podsticanje dnevnog vežbanja koje ne samo da podstiče mršavljenje, nego i poboljšava zdravlje;
 • Riba i pileće belo meso su odlični izvori belančevina i nezasićenih masnih kiselina što povoljno utiče kod problema sa holesterolom i čuva mišićnu masu;
 • Dijeta poštuje opšte preporuke o uzdržavanju od zasićenih masnoća, industrijskih proizvoda, proizvoda od belog brašna i povećanog unosa povrća;
 • Ishrana se odnosi na biljnu hranu, koja ima pozitivno delovanje u prevenciji nastanka bolesti srca i krvne sudove, bolesti probavnog sistema i malignih bolesti;
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”