Скочи на садржај

med3Mleč je visokovredna, koncentrisana hrana. Hranljiva vrednost mleča se vidi u tome što matica za samo 5-6 dana povećava svoju masu 300 puta i postaje jedina plodna jedinka u košnici, gde posle 16 dana nosi 2000 jaja dnevno ili 2.5 puta više nego što je sama teška.

Mleč je za čoveka dragocen u svim životnim dobima a naročito u slučajevima pada imuniteta. Mleč povećava oslobađanje glikogena i time povećava stepen metabolizma, a posebno stimuliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Mleč uopšte blagotvorno deluje na rekovalescente svih uzrasta i stanje staračke malaksalosti. Dejstvo se obrazlaže bogatim hemijskim sastavom od kkoga oko četvrtine nije dovoljno ispitano, a zna se da sadrži B -kompleks, aminokiseline i još preko 200 komponenti.

U prirodi još nije pronađena materija koja sadrži veliki broj vitamina i u tolikoj količini kao što ih ima matični mleč. Od 22 aminokiseline koje se nalaze u mleču, desetak se ne mogu dobiti sintetičkim putem, a za organizam su nezamenljive. Mleč je zapravo stimulator organizma koji zahvaljujući svom sastavu pomaže čovekovom organizmu da se sam suprotstavlja raznim oboljenjima