Скочи на садржај

Koprivnjača i ishrana

koprivnjaca1Koprivnjača ili urtikarija je vrsta osipa koja svrbi. Obično ga izaziva alergijska reakcija na nešto što ste dodirnuli (npr.biljku) ili pojeli (npr. jagode). Oko 20% ljudi tokom života dobije koprivnjaču. Žene su sklonije nego muškarci, ali se ne zna zašto.

Kada usled alergijske reakcije neke ćelije kože počnu da izbacuju histamin, lokalni kapilari se prošire i njihovi zidovi postaju propusniji. Bistra krvna tečnost, serum, razliva se u okolno tkivo i izaziva karakterističnu upalu i ispupučenja koja svrbe, tipično za koprivnjaču. Osim  nastaje samo nekoliko minuta posle dodira ili uzimanja materije koja ga izaziva. Ispupčenja se veoma razlikuju po veličini, a veća mogu da se spoje i stvore plikovi nepravilnog oblika. Plik je u početku crven, potom u sredini postaje beo, a ivice ostaju crvene. Traje obično jedan dan a potom prođe.

Koprivnjača je posledica alergije na neku namirnicu, biljku, lek ili ubod insekta. Izloženost suncu, ekstremne temperature i stres takođe mogu da izazovu koprivnjaču.

Prevencija koprivnjače i ishrana:

Ako uspete da otkrijete uzrok, moći ćete da sprečite ponavljanje koprivnjače . Ponekad je lako povezati siptome s određenom namirnicom, ali najčešće veza nije baš očigledna. Da biste je otkrili, vodite dnevnik u koji ćete beležiti sve što ste konzumirali – ne samo hranu i piće, nego i dodatke ishrani (uključujući i one koje izdaju bez recepta), pastu za zube i vodicu za usta.

U slučaju da se simptomi ponove, možda ćete uspeti da povežete koprivnjaču s nečim što ste konzumirali. Ako ne uspete, pokušajte da izbacite jednu ili dve namirnice na tri nedelje. Ako u tom periodu ne budete imali više simptome, ponovo uvedite te namirnice u ishranu po jednu, svake tri nedelje. Ako se koprivnjača ponovi, verovatno je izazivač poslednja namirnica koju ste ponovo uveli, pa ćete morati da je izbegavate.

Da biste smanjili rizik od alergijskih reakcija na namirnice, izbegavajte jako rafinisanu hranu koja može da smanji efikasnost imunog sistema, a uzimajte više one koja jača imunitet, npr. hranu koja je bogata esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima A i C. Vitamin C ima jako antihistaminsko delovanje. Ne zaboravite da neki faktori mogu da oslabe vaš imuni sistem i navedu ga da neobično reaguje na inače bezazlene namirnice. To mogu da budu infekcije, stres, nedostatak sna, tegobe s varenjem, zadimljen ili zagađen vazduh, neki lekovi, pesticidi i druge hemikalije u ishrani.

Ako ste rodili, smanjite rizik da dete postane alergično na hranu ili razvije neku drugu preosetljivost tako što ćete ga dojiti najmanje četiri meseca. Tokom trudnoće i dojenja jedite raznovrsnu hranu kako biste smanjili rizik da dete dobije alergiju.