Скочи на садржај

Ocena dijete: Baby food dijeta

kasice2Uvod: novinar časopisa “Dijeta”

Najnoviji trend iz Holivuda u svetu mršavljenja je “Baby Food” dijeta. Naime, radi se o hrani za bebe, kašicama od raznog voća i povrća koje sada jedu i odrasli. E sad! Da li se to mame i tate sećaju vremena kada su bili deca ili nešto stvarno ima dobro u tim kašičicama što efikasno smanjuje kilograme?

Dijeta predviđa da se konzumira 14 porcija bebi hrane (kašice) na dan umesto klasičnog doručka, užina, ručka dok se za večeru jede uobičajan obrok za odrasle. Trajanje dijete je obično nedelju dana.

Ocena baby food dijete

Ocena dijete: Jasna Anđelković

DOBRE STRANE:

  1. Hrana za bebe ne sadrži aditive, to je čista kaša i ne sadrži aditive i sadrži puno vitamina.
  2. Porcije su male, što je dovoljno da se kontroliše apetit i izbegne iskušenje za prejedanjem.
  3. Veliki broj kašica ne sadrži gluten, što je dobro za one koje drže bezlutensku dijetu.
  4. Kašice se prave od najkvalitetnijeg voća i povrća
  5. Postoje razne kašičice sa različitim ukusima.

LOŠE STRANE:

  1. Porcije su male ali je trošak veliki, jer se konzumira 14 kašica na dan.
  2. Kašice imaju blag ukus, a pošto se ne žvaće, teško je znati kada ste siti.
  3. Pošto je probavni sistem beba veoma osetljiv, u kašicama nema industrijskih aditiva, veštačkih boja, pesticida, konzervanasa, itd. Kašice zbog toga nemaju dug vek trajanja
  4. U okviru ove dijete nije predviđena fizička aktivnost

Koliko je sigurna baby food dijeta?

Ako unosite dovoljnu količinu kalorija i hranljivih materija onda se može reći da je dijeta sa bebi hranom sigurna. Iako je konzumiranje nekoliko kašica hrane dovoljno da zameni ceo obrok (doručak i ručak) ipak vam treba i čvrsta hrana da bi zadržali optimalno zdravlje. Bebi hrana nije pravo rešenje, ako ne unosite dovoljno kalorija, a čak i dijete sa minimalnim kalorijama govore koliko je njihova energetska vrednost. Potrebe ljudi su razne, pa onih 14 kašica za nekog može biti malo, a za nekog mnogo. Kao i bilo koja dijeta koja ograničava broj  kalorija, i ovde ćete primetiti da gubite na težini.

Što se tiče dugoročnog efekta, on taje koliko traje i dijeta. Bebi hrana kao izvor za dijetu nije preporučljiva za dužu upotrebu i čim se vratite na vašu normalnu hranu njen efekat će prestati. Najbolji način da ostvarite i održite zdravu telesnu težinu je da imate izbalansiranu ishranu sa pravom merom kalorija.

Objavljeno u časopisu “Dijeta”