Скочи на садржај

Mirisni oraščić iz Indije

muskantniMuskatni orašćić je jezgro semena muskantnog oraha, voća sličnog breskvi, tropskog zimzelenog drveta. Po izgledu je sličan orahu. Teško je, puno tvrdo, ali se nožem može rezati. Za orašćić je karakteristična naboranost i smeđa boja, posuta često belim prahom koja potiče od kreča. Orašćići okruglastog oblika se više cene od oraščića duguljastog oblika. U oraščiću ima oko 7-15% etarskog ulja, oko 35%masti, malo smole, fitosterola, oko 25% skroba, saponina, boje i drugih materija. Muskatni oraščić se ističe među ostalim začinima prijatnim, finim i intezivnim mirisom. Ukus mu je aromatičan i gorak.

Prirodna postojbina su molučka ostrva, ali se danas uvozi iz Indonezije i Indije. Muskatni oraščić poreklom iz Indije ima dva stepena kvaliteta u zavisnosti od područja iz kojeg se bere (istočna i zapadna Indija). Istočanjački muskatni oraščić ima neznatno viši sadržaj ulja, i samim tim mu je i cena viša. Poznate trgovačke vrste su «java», «banda», «penang» i «amboni».

Muskantni oraščić ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, deluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkciju srca i mozga. Koristi se u malim količinama i ne treba ga davati deci.

Kao začin ima veliki primenu. U pekarstvu muskatni oraščić se najčešće koristi u: krofnama, začinjenim testima ili žitkim testima, i u suvim prelivima za pogačice. Aroma je kompatabilna sa šećerom, višnjama, breskvom, kruškom i aromom kafe. Kombinacija sa kakaom daje veoma dobar ukus, a takođe i sa pomorandžom i limunom. Pored široke primene u mesnoj industriji, koristoi se u industriji voća i povrća. Ribani oraščić se koristi u kuhinji: za supe, jela od mesa, peciva, pića. Koriste se kao vrlo aromatični začini za izradu likera. Poznati začin sa ovim začinom je Šartrez. Poznata je smeša ovog začina sa kardamomom, cimetom, pimentom i biberom koju treba dodavati u veoma malim količinama. Muskatni oraščić u promest se stavlja kao ceo i kao mleveni.

U srednjem veku muskatni oraščić se merio zlatom i za tri muskantna oraščića mogla se dobiti ovca. Muskat su mogli da koriste samo bogati, a kada su hteli da zasene goste servirali bi im kao poslasticu kandirane muskantne orahe.

Autor: Jasna Anđelković

Objavljeno u dnevnim novinama Politika (Spektar)