Скочи на садржај

Ruzmarin-aroma Mediterana 

ruzmarinRuzmarin je višegodišnja aromatična biljka koja u divljini raste na kamenitim terenima, kao i šumovitim predelima u regiji mediterana, Portugalu i severozapadnoj Španiji. Cveta od marta do maja, međutim ponekad cveta i po drugi put – u septembru. Ruzmarin se često se i uzgaja zbog svog lišća i cvetova. U visinu raste najviše do 180cm.

U cvetovima i listovima sadrži etarska ulja. Uz etarsko ulje, ruzmarin sadrži smolu, tanin gorke materije i male količine saponina. Miris i ukus ruzmarina je ljut i nagorak. Cela biljka je prijatnog mirisa. Najčešće se skupljaju listovi ruzmarina, iako se mogu brati i grančice sa cvetom i listom. Ruzmarin je bogat vitaminom A i vitaminom C, a od minerala sadrži fosfor, gvožđe, magnezijum i cink, pa sadrži i antioksidativna svojstva.

Čaj od ruzmarina je veoma koristan kao lek za poboljšanje cirkulacije krvi, za lečenje slabe probave, protiv nazeba, gripe, reumatskih bolova, problema sa probavom i tromosti želuca i anemije. Biljka deluje na poboljšanje funkcije jetre i pražnjenje žučne kese. Koristi se za lečenje oduzetosti, reumatizma mišića, glavobolje. Jača pamćenje, pomaže kod lečenja žutice i hemoroida. Dobar je kod belog pranja, izostale menstruacije i za rast kose.

Ruzmarin se dosta koristi u mediteranskoj kuhinji, premda njegov žestok ukus koji podseća na kamfor nekima ne odgovara. Ruzmarin se koristi  za razna jela od mesa, jačeg mirisa, najčešće ovčetine i divljači, ali i živine, ribe, jagnjetine, teletine. Sjajno ide uz paradajz, spanać, grašak, pečurke, sir, jaja i drugo. Ruzmarin daje “karakter” blagim čorbama, marinadama, prelivima za salatu. Možete ga dodati sosevima za špagete. Ako volite da roštiljate, pre postavljanja mesa na rešetku, bacite nekoliko struka ruzmarina na žar i dodaćete mesu specifičnu aromu.

U mesnoj industriji koristi se u proizvodnji kobasica i drugih mesnih prerađevina. Poznata je  njegova aroma u kombinaciji sa drugim začinima i u indistriji likera. U poslastičarstvu se koristi kao sveža grančica uvaljana šećera i osušena predstavlja delimičan garnirung na poslasticama.

Upotrebljava se često i za dekoraciju, na primer prilikom svadbi, jer cvetovi ruzmarina imaju simboliku sećanja i ljubavi. Moderna istraživanja govore da ruzmarin ima dobra antibakterijska svojstva. Koristi se kao začin, ali i u kozmetici. Eterična ulja ruzmarina se koriste za dobijanje arome kod sapuna, losiona i šampona. Efikasno rasteruje moljce, pa se koristi sa lavandom umesto naftalina u fijokama i ormarima. Ako se grejete na drva, ubacite u “smederevac” malo ruzmarina, zamirisaće cela prostorija.

Butite oprezni kad koristite eterično ulje ruzmarina, jer je ono samo za spoljašnju upotrebu, a i tada treba da se razblaži. Ovo inače važi za sva ulja osim od lavande. Nikako se ne preporučuje upotreba eteričnog ulja u trudnoći. Veće količine deluju iritirajuće na bubrege i želudac.

Ruzmarin je uvek najbolje koristiti u svežem stanju nego u suvom. Ako ste prinuđeni da koristitte suvi ruzmarin, povežite ga da ga lakše izvadite iz jela kad ono bude gotovo.

Autor: Jasna Anđelković
objavljeno u dnevnim novinama Politika (Spektar)