Скочи на садржај

zalfijaŽalfija (lat. Salvia officinalis) je višegodišnja žbunasto razgranata biljka, visine oko 60cm i otprilike isto toliko u širinu. Donji delovi stabljike žalfije su drvenasti, a gornji zeljasti. Cvet žalfije je  tamnoljubičaste boje. Žalfija je veoma aromatična biljka sa listovima dužine 7-8 cm, ovalnog oblika, koji su jedini delovi biljke koji se koriste.

Žalfija je bila cenjena biljka još u doba Grka i Rimljana, koji su je koristili kao lek. Danas se žalfija pored svog lekovitog dejstva koristi i kao začin, u malim količinama. Najlekovitija je u doba kada počne da cveta, u maju mesecu, kada se listovi žalfije beru, suše i čuvaju.

Lekovitost žalfije proističe iz njenog mirisnog eteričnog ulja koje sadrži oko 2%. List žalfije sadrži i tanin koji je gorak ali lekovit. U savremenoj farmacetskoj industriji žalfija ima značajno mesto za proizvodnju preparata za ispiranje usta. Takođe i čaj od žalfije se koristi u istu isvrhu.

Žalfija ima antiseptično dejstvo, a obnavlja sluzokožu. Deluje protiv znojenja, naročito od noćnog znojenja kojeg imaju bolesnici iznemogli od dugotrajnog grozničavog stanja, kao i bolesnici koji su preživeli neku tešku bolest i postali iznureni i mlitavi. Pored toga, njenim lekovitim svojstvima dobro deluje kod plućnih bolesnika, kao i kod reumatičara i rekovalescenata. Žalfija jača stomak i podstiče ga na rad. Zahvaljujući etarskom ulju i materiji koja steže, čini je dobrom protiv proliva zato što steže stolicu i ima antiseptičko dejstvo.

Primenjuje se protiv duhovne malaksalosti i nervne istrošenosti, kao sredstvo koje uspostavlja snagu, krepi i podstiče na rad. Žalfija se kao začin upotrebljava u raznim jelima i daje jedinstven ukus salatama, jelima od jaja, čorbama, jelima od mesa i povrća.

Žalfija je našla primenu čak i u kozmetičkoj industriji i proizvodnji parfema. Sušeni listovi žalfije dobro čuvaju odeću od moljaca.

Autor: Jasna Anđelković,
Obljavljeno u listu Politika (Spektar)