Скочи на садржај

Ishranom protiv mioma

miomMiom je dobroćudni tumor materice koji se sastoji od grupe mišića i vlaknastih tkiva i polako raste u zidu materice. Miomi mogu biti mali kao zrno graška i veliki kao grejpfrut. Mogu se pojaviti pojedinačno ili nekoliko istovremeno. Miomi su ozbiljna zdravstvena opasnost, a obično nemaju siptome dok prilično ne porastu.

Prosečno svaka četvrta žena ima miom. Najčešći su kod neroktinja između 35 godina i menopauze. Tačan uzrok njihovog nastanka nije poznat, ali veruje se da je povezan sa nenormalnom reakcijom na ženski hormon estrogen.

Estrogen podstiče rast mioma, pa mogu da prerastu u veći problem tokom trudnoće, kad je količina estrogena veća nego inače. Estrogen proizvode masne ćelije, pa su miomi možda češći kod gojaznih žena. Povezanost sa estrogenom takože objašnjava i zašto mioma splasne i nestane posle menopauze, osim ako žena uzima hormonalnu terapiju. Operacija je neophodna jedino ako simptomi postanu veoma izraženi i ako drugi načini lečenja ne uspeju.

Prevencija mioma i ishrana:

  • Održavajte telesnu težinu;
  • Uzimajte relativno malo zasićenih masti i životinjskih belančevina;
  • Umesto njih uzimajte biljne belančevine i vlakna;
  • Biljni hormoni deluju protiv velike količine estrogena koja podstiče rast mioma. Ima ih u pasulju, grašku, semenkama, integralnim žitaricama i u većini voća i povrća.