Скочи на садржај

Značaj ishrane za zdravlje kože

suncanje

Tegobe s kožom

Najčešce tegobe s kožom kod odraslih jesu masna ili suva koža, akne, psorijaza, neurodermatitis i drugi oblici dermatitisa. Da bi koža ostala zdrava, glatka i elastična, potrebna joj je dovoljna proizvodnja loja (masne materije koje proizvode lojne žlezde u korenu dlake), dovoljno tečnosti, dobra prokrvljenost i protok limfe, dovoljno hranljivih materija, hormonalna ravnoteža, sposobnost da se oporavlja i obnavlja, kao i zaštita od nadraživanja deterdžentima, ultraljubičastim zracima i drugim opasnim materijama.

Ishrana i koža

Sprečite prerano starenje kože tako što će te jesti mnogo sirovog voća i povrća. Ograničite uzimanje zasićenih masti, rafinisane hrane i alkohola, koji ubrzavaju starenje kože. Samo oko 13% kalorija koje uzimate trebalo bi da budu životinjskog porekla (meso, jaja, sir). Trudite se da skinete višak kilograma.

Vitke osobe koje se zdravo hrane sporije stare. Vitamin C, flavonoidi i cink održavaju elastičnost kože, pa svakako uzimanje namirnica koje ih sadrži. Osim toga potrebne su vam namirnice bogate karotenoidima, vitaminima B (naročito biotin) i E, bakrom, manganom i selenom. Dodajte namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama i onima koje sadrže magnezijum, cink i vitamin B6, koji su potrebni za njihov metabolizam.

Tegobe kao što su gruba koža, osip i neurodermatitis mogu biti posledice preosetljivosti na hranu. Ponekad je lako povezati tegobu s određenom namirnicom, ali često veza nije tako uočljiva. Prepoznavanje dotične namirnice može biti teško ako je to nešto što često jedete ili ako su simptomi neodređeni.

Možete da ojačate imuni sistem i time smanjite rizik od preosetljivosti na hranu tako što ćete izbegavati rafinisane namirnice i uzimati više onih koje sadrže esencijalne masne kiseline, kao što su sva hladno ceđena biljna ulja, koštuničavo voće i semenke. Dodatak omega 3 masnih kiselina (kojih ima u ribljem ulju) kao i uzimanje namirnica bogatih vitaminima A i C.