Скочи на садржај

Ocena dijete: Mesečeva dijeta

mesec

Mesečeva dijeta je zapravo jednodnevni post, a tvrdi se da rezultira detoksikacijom organizma, jačanjem imunološkog sistema i gubitkom do 3 kilogrma telesne mase.

Ovu dijetu je jednostavno sprovoditi: potrebno je samo, tokom 24 časa, u razdoblju kada mesec ulazi u svoju novu fazu uneti 3-4 litra tečnosti i to: nezaslađenih čajeva, prirodnih voćnih sokova i vode. Tokom ovog 24-časovnog perioda ne sme da se konzumira nikakva čvrsta hrana, kafa, alkohol i mleko.

Post rezultira izbacivanjem suvišne tečnosti i toksina koje je telo nagomilalo usled nepravilne ishrane, lošeg varenja ili stresa.

Važno je istaći da ovo nije redukciona dijeta usmerena na gubitak kilograma, jer je sve što se gubi tokom ove dijete je – voda. Gubitak na telesnoj masi samo je zadovoljavajuća nuspojava posta. Ipak, s obzirom da mesec menja svoje faze jednom nedeljno ako se post sprovodi svake nedelje, tokom mesec dana moguće je izgubiti 10 kilograma. Naravno ostatak nedelje neophodno je pridržavati se principa pravilne ishrane.

Ocena Mesečeve dijete

Ova dijeta je postala zanimljiva u širokim krugovima, jer se čini da za kratko vreme daje gubitak od 3 kilograma. Mesečeva dijeta nije za veći gubitak kilograma. Dan nakon posta i nakon što je organizam pročišćen, čula dobijaju na snazi, pa se svi ukusi i mirisi čine intenzivniji i privlačniji, te se lako može dogoditi prejedanje, a time i nakupljanje novog masnog tkiva.

Dijeta se sme sprovoditi samo jedan dan, a svako duže sprovođenje ima za posledicu iscrpljivanje organizma.

Ocena: Jasna Anđelković
Objavljeno u magazinu “Hrana kao lek”