Скочи на садржај

Voće: trešnja i višnja

visnje

Trešnja voće koje počinje da sazreva već u maju mesecu, tako da je veoma omiljeno voće. Plodovi su veoma slatki, jer sadrže veoma malo organskih kiselina 0,3-1,2%, a mnogo više šećera koji dosta varira od 6-18% zavisno od klimatskih uslova. Ako je vreme toplo procenat šećera se povećava u odnosu na hladna i kišovita leta. Od šećera naročito je bogata fruktozom i glukozom. Celuloze ima oko 0,26%, pektina 0,71%.

Od vitamina trešnja se ističe i bogatstvom karotina PP, i vitamina C. Kako je trešnja isključivo stono voće, može se koristiti u pripremanju kompota, džemova, marmelada, a takođe se može čuvati i zamrznuta.

Višnja ima prijatan nakiseli ukus, koji potiče od organskih kiselina  uglavnom jabučne i limunske. Procenat šećera varira, zavisno od vremenskih uslova i kreće se do 15%. Boja višnje potiče od antocijana i karotina, od vitamina bogata je vitaminom C, B i PP, kao i taninima. Od mineralnih sastojaka treba spomenuti bakar, kalijum, magnezijum i naročito gvožđe. Zbog sadržaja gvožđa preporučuje se aneminičnim osobama.

Višnja se još ističe i velikim sadržajem pektina. Veoma je pogodna za konzervisanje i preradu. Od nje se mogu pripremiti kompoti, džemovi, sirupi, ekstrakti, sokovi, likeri, bonbone i dr. Može se veoma dugo održati u zamrzutom stanju.