Скочи на садржај

Ocena dijeta: Slatka dijeta

med10Izvor: magazin “Hrana kao lek”

 

Dijeta s medom spada u grupu monodijeta (traje nekoliko dana i pripremaju organizam na drugačiji način ishrane, istovremeno omogućavaju i skidanje 2-3 kilograma). Ove dijete se drže radi čišćenja organizma od toksina, odmora želudca, podsticanja metabolizma te odstranjivanje suvišnih tečnosti iz tela. Bazira se pretežno na mlečnim proizvodima i voću, jednostavnim namirnicama koje se lako razgrađuju i vare.

Budući da sadrži visok procenat vode i kalijuma, pogoduje tonificiranju i ubrzavanju metabolizma. Med u kombinaciji s mlečnim proizvodima i voćem deluju laksativno, a ujedno daje energiju. Najdelotvornije je ako se drži 3–5 dana, nakon čega se postepeno uvode i ostale kuvane namirnice.

Doručak: energetski napitak za podsticanje metabolizma: sveže isceđen sok od pomorandže, kašika jabukovog sirćeta i kašika meda ili 200 g jagoda, 100 g banana, 1 jogurt i kašika meda pomešani u sokovniku.

Ručak: voćna salata začinjena medom ili kakao pena od 200 g kravljeg sira, 100 g jogurta, kašika kakao praha i kašike meda.

Užina: sveže isceđen sok od jedne pomorandže, čaša jogurta, malo cimeta i kašika meda.

Večera: 200 g kravljeg sira, 100 g jogurta, kašika suvih kajsija, kašika meda ili pire od dve banana sa kašikom meda.

Pre spavanja: med i mleko.

 

OCENA SLATKE DIJETE

Ocenjuje: Jasna Anđelković, nutricionista

Kod ove dijete nije naveden kalorijski unos. Preporučuje se jedna užina, a trebalo bi imati dve užine.

Med je visokoenergetska namirnica i nije dobro jesti ga u tolikim količinama. Ne postoji namirnica koja bi zadovoljila sve potrebe našeg organizma u hranljivim sastojcima.

Dobra ishrana mora biti raznovrsna!

Objavljeno u magazinu “Hrana kao lek”
Ознаке: