Скочи на садржај

Natečeni limfni čvorovi

l-cvoroviLimfni čvorovi, koji često pogrešno nazivaju žlezde, zapravo su grupe ćelija duž limfnih puteva koje igraju važnu ulogu u odbrani organizma. Natečeni čvorovi su znak da se telo bori protiv infekcije ili neke druge invazije štetnih organizma ili ćelija. Limfni čvorovi proizvode antitela i bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcije. Osim toga hvataju štetne organizme, ćelije raka i druge uljeze.

Kad nateknu zbog infekcije, primetićete ih kao osetljive, bolne, blago tople kvrge, obično ispod kože na vratu, ispod pazuha i na preponama. Ako je infekcija lokalna, npr. kod inficirane posekotine, mogu se povećati limfni čvorovi u blizini povređenog mesta. Natečene limfne čvorove najčešće izazivaju virusne infekcije kao što su prehlada, grip i neke vrste upale grla. Ovo je jedan od glavnih simptoma zarazne mononukleoze, koja je virusna bolest. Naticanje se može javiti i zbog bakterijskih infekcija, npr.grla. U retkim slučajevima natečeni limfni čvorovi su posledica raka krvi ili limfnog sistema.

Prevencija i ishrana:

Možete preduzeti mere da smanjite verovatnoću infekcija koje izazivaju naticanje limfnih čvorova:

  • Jedite mnogo namirnica koje jačaju imunitet – onih koji su bogate folnom kiselinom, flavonoidima, bakrom, jodom, gvožđem, magnezijumom, selenom, cinkom, esencijalnim masnim kiselinama, beta karotenom, vitaminom B kompleksa, kao i vitaminima C, D i E;
  • Ograničite uzimanje rafinisanih ugljenih hidrata kao što su šećer i belo brašno;
  • Redovno vežbajte da biste ojačali imunitet;
  • Izbegavajte alkohol i duvan;