Скочи на садржај

Recepture za obolele od celijakije

HLEB BEZ GLUTENA

hlebPriprema hleba:

Brašna bez glutena imaju drugačije tehnološke osobine od pšeničnog brašna. Tako da testo bez glutena treba zamesiti mekše (konzistencije mekog margarina). Hleb treba duže mesiti i gnječiti, a zatim držati u frižideru oko 30 minuta, pre nego se razvije, seče i stavlja na pečenje. Ako se sprema sa kvascem, testo se drži na toplom mestu da naraste. Pored brašna potrebna su i sredstva za podizanje testa: prašak za pecivo-1 kafena kašičica na 250 g brašna, svež pekarski kvasac-15 g na 250 g brašna, ili suvi inaktivisani kvasac oko 7 g na 250 g brašna.

Kvasac se uvek prvo malo rastopi u malo tople vode sa malo šećera 10-tak g šećera. Ukoliko se testo priprema sa mlekom, onda treba hladno mleko pomešati sa toplom vodom u kojoj je stavljen kvasac sa šećerom i ostavljen na mlakom da se podigne. Prašak za pecivo, margarin, puter ili ulje obično se prvo umešaju u brašno, a potom dodaje tečnost kojom se testo zamesi.

U testa od brašna bez glutena mogu se staviti: vanilin šećer, suvo grožđe, dobro oprane suve smokve i šljive, trešnje, višnje ili zamrznuto voće. Dodaju se u testa ili se njima dekoriše kolač.

Za pripremanje jela i kolača treba koristiti kukuruzni skrob i sojino brašno.

skbKOLAČ OD SOJINOG BRAŠNA I KUKURUZNOG SKROBA

Potrebne namirnice:

250 g sojinog brašna ili griza, 80 g kukuruznog skroba, 100 g šećera, 100 ml suncokretovog ulja, 1,5 kašičica praška za pecivo, 3 belanca umućena u šam, 1 žumance, 2 kafene kašičice kakao praha, oko 250 ml mleka (kravljeg ili sojinog ili surutke),  prstohvat jodirane kuhinjske soli.

Priprema:

Pomešati brašno, skrob, so, prašak za pecivo i kakao prah. Žumance umutite sa šećerom i uljem. Obe mase pomešati zajedno. Dodati mleko da se dobije testo osrednje čvrsto i lagano umešati šam. Masu sipati u podmazan uljem i posut sojinim brašnom. Peći na temeraturi od 180 º C.