Скочи на садржај

Ostanite kod kuće, jer i to ima svojih benefita!

Svi nas pozivaju da ostanemo kod kuće, pa ću i ja. E, sad… pročitali ste naslov? Nije prvoaprilska šala, to vas uveravam, jer situacija nije naklonjena bilo kakvom šegačenju. Kakvi benefiti, pitate se kad i sami znate da je policijski čas i ne možete da izađete napolje ni đubre da bacite, a kupovina je tek logistička operacija.

Jačanje porodice

Privremeno ograničenje socijalnih kontakata zbog epidemije/pandemije COVID-19 rezultiralo je time da su mnoge porodice počele više vremena da provode zajedno. Tako je i kod mene, a verovatno i kod vas. Okupljamo se za jednim stolom. Porodični doručak, ručkovi i večere omogućavaju nama kao roditeljima da pokažemo svojoj deci primer zdrave ishrane i ojačamo porodične veze.

Gde čeljad nisu besna, kuća nije tesna! Foto: Pexels

S obzirom da sada svi moramo više vremena provoditi kod kuće, postaje izvodljivo da sa svojom decom kuvate zdrave obroke. Tako sam i ja zasukala rukave i učila svoje dete (5 god.) kako nešto zanimljivo da pripremi. Verujem da će neke od tih “lekcija” da se zadrže i kada poraste i počne samostalno da funkcioniše.

Kada deci dozvolite da izaberu namirnice, recimo povrće od kojeg ćete zajedno pripremati ručak ili večeru, jedu ih slađe. Pri tom i prilikom pripreme i prilikom konzumiranja veoma je bitno da decu učite pravilima bezbednosti hrane (npr. pranje ruku, brisanje površina, itd).

Lakše planiranje obroka

Tako je. Lakše možete planirati obroke, jer niste rastrzani između posla i kuće. Pravovremena priprema obroka lako postaje rutina što svakako utiče i na to da se članovi porodice ne prejedaju i da imaju zdravije izbalansirane obroke.

Foto: Pexels

Ne moram ni da napomenem da svi zajedno jedemo, ali ne ispred TV-a ili onako usput kao nekada, već u svojoj trpezariji, onako kako treba. Kada jedete obroke na pravi način, u trpezariji, svi zajedno, to je najbolji način da se držite nekog svog plana ishrane i da ne dopustite sebi da pokvarite svoju liniju.

Bolje planiranje vremena i budžeta

S obzirom da tržni centri ne rade, kao ni pozorišta, bioskopi, frizeri, kozmetičari, kladionice, igraonice, porodica generalno gledano ima više vremena i novca na raspolaganju. To je u prvi mah dobro, iako mnogim zaposlenim supružnicima poslovi sada vise o koncu i dobiće tek minimalac.

Vreme iskoristite tako da pročitate neku dobru knjigu koju imate kod kuće ili pogledate neku zanimljivu seriju ili prosto surfujte internetom. Ja sam naravno sada više na blogu, ali koristim priliku i svoj stambeni prostor da uredim na lepši način, uz pomoć svoje porodice.

Neću da vam pričam da prištedite novac, ali znam da nema smisla da ga razbacujete. Ne gomilajte namirnice koje obično ne koristite, jer stihijska kupovina je uvek najgora opcija.

Budite mi zdravi.

Ostanite kod kuće.