Doručak u ishrani školske dece: od 7 do 10 godina

Doručak dece osnovno-školskog uzrasta ima poseban značaj, jer je reč o deci koja se intezivno razvijaju, fizički su dosta aktivna, a psihički angažovana (učenje).

Veliki broj anketa ukazuju na to da deca ne doručkuju, ili ne doručkuju dovoljno već im je prvi obrok (doručak) oko 9:30 do 10:00 časova (veliki odmor). Ovakav vid uzimanja hrane ima niz negativnih posledica po rast dece.

Gladna deca su najčešće nervozna, razdražljiva, manje koncentrisana na času i slabije pamte.

deca-jedu

Ovaj izuzetno značajan problem roditelji očigledno ne mogu sami da reše na adekvatan način. Deca ostaju sama ili pak ustaju suviše rano ako dugo putuju do škole, pa se u taj problem mora uključiti i sama škola.

Sasvim je drugi problem taj što deca kao doručak uzimaju industrijski prerađene namirnice. Razne čokoladice i gazirani napici su loš izbor koji školska deca često uzimaju po uzoru na drugu stariju decu.

Doručak školske dece treba da bude energetski adekvatan sa većim učešćem lako svarljivih ugljenih hidrata, belančevina, vitamina i mineralnih sastojaka, a manjim procentom zasićenih masti.

U prepodnevnim časovima doručak je najbolje podeliti na dva dela: na glavni doručak i prepodnevnu užinu sa razmakom od najmanje 3 sata.

Školski doručak: primeri

Navešću nekoliko primera kako treba da izgleda doručak u ishrani školske dece:

 • pahuljice od celog zrna sa kiselim mlekom ili jogurtom. Pahuljice možete obogatiti orašastim plodovima (orasi, bademi, lešnici,…), medom, suvim ili svežim voćem (bananom, malinama, jagodama…);
 • kačamak sa sirom ili kiselim mlekom (ili jogurtom);
 • proja ili pita sa kiselim mlekom (ili jogurtom);
 • sendvič sa maslacem, pršutom (pečenica/šunka/pileća prsa), povrćem po želji (par kolutova paradajza, krastavaca, list zelene salate…itd.) i kiselim mlekom;
 • omlet od jaja, kuvana jaja, pečena jaja na oko uz integralni hleb, povrće po po želji i biljni čaj. Sve ovo možete napraviti i kao sendvič:  integralna kifla sa semenkama i namazom od krem sira ili pavlake i kolutovima kuvanog jajeta i sezonskim povrćem.

Doručak treba da bude obavezan za svu decu i ne treba da bude preobilan, dakle treba da bude količinski prilagođen deci od 7-10 godina.

3 thoughts on “Doručak u ishrani školske dece: od 7 do 10 godina

 1. dragicap Post author

  Baš sam se obradovala ovom tekstu.Inače jako puno čitam članke o medicini a od kako je počela škola svaki dan razmišljam o užini. Kako i na koji način zadovoljitui zdravstvene i prehrambene zahteve svoje devojčice ,samo što mi imamo drugi problem – popodnevna užina. Smatram da je najbolja voćkica ali smo još uvek ,,mali ,, a i nekako je nepraktično. I dok morate usaglasiti želje i potrebe deteta morate ga isto učiti da se ne razlikuje mnogo od drugih ,pa makar bila to i užina jer ,svi jedu grickalice?! I ako ja i dan danas ,,štrčim,, mislim pozitivno i ne spadam u one koji vode računa šta će neko reći.
  … ali se ,,ubih,, razmišljajuci sta je dobro a šta ne ,jel kako ceo život vodim borbu sa kilogramima ne želim da moja devojčica bude buca,što za sada i nije .Mlo sam odužila ,sorry…

  P.S. Ja se radujem svakom Vašem tekstu i već se osećam kao domaća jer malo ,malo ,eto mene .
  Veliki pozdrav i svako dobro!

 2. Jasna Post author

  Hvala Vam Dragice. Uskoro izlazi i članak o užini dece u školskom uzrastu! Veeeeliki pozdrav za Vas!

 3. Natasa

  Jutarnji obrok je jako bitan kod sve dece skolskog uzrasta od 6-19 god. Nas troje je moja mama naucila da iz kuce ne izlazimo bez dorucka, a sada to isto primenjujem i ja kod svoje dece. Jer oni uzinu imaju tek za vreme velikog odmora.
  Inace moja deca ne vole zitarice osim onih cokoladnih,(koje je najjednostavnije servirati detetu) ali zato suprug i/ili ja njima spremamo svakog jutra- (ne volim da mirisem na przena jela kad odem na posao zato ne praktikujem da im przim jaja ili przenice ujutro)

  1. sirni namaz sa kis.krastavcicem i koluticima pilecih prsa i vocni jogurt
  2. margarin/puter sa dzemom od sljiva, kajsija, jagoda i solja mleka
  3. tost sa kackavaljem, sunkom… i solja jogurta
  4. eurokrem i solja mleka
  5. proja / spanska pita / sirnica / pizza /palacinka (kad spremam za veceru obavezno napravim vise i za dorucak)
  6. hladni sendvic sa pavlakom, kuvanim jajetom(na kruzice iseceno), sunkica i narendani kackavalj
  7. ajvar sa sirom i solja jogurta
  8. kuvane virsle
  9.pastetu sa paradajzom
  10. keks i mleko
  11. moji vole i sutlijas (pirinac kuvan u mleku) i vole puding sa keksom (to spremam uvece za uzinu i obavezno to isto i doruckuju)
  pozdrav svim zaposlenim mama kojima ponekad nedostaje ideja sta spremiti za sutra. Ako imate i vi neki predlog napisite rado cu deci obogatiti jutarnji meni.

Comments are closed.