Poremećaj sna i ishrana

nema-spavanjaSpavanje  obnavlja telo i osvežava um, ali gotovo svako se u nekom periodu života žali na pšrobleme sa spavanjem. Prosečna odrasla osoba spava između šest i po i osam i po sati svake noći. Žene se više žale na tegobe nego muškarci, a tegobe postaju učestalije i sa starenjem.

Ako ne spavate dobro bićete umorni i loše ćete se osećati. Hronična nesanica ometa nas u fizičkim i mentalnim aktivnostima, tokom dana, a može da izazove i anksioznost, depresiju i druge probleme.

 

Ishranom protiv poremećaja spavanja

Mali, lako svarljiv obrok pre spavanja može sprečiti da vam glad omete san.Osim toga, neke namirnice i kombinacija namirnica mogu da doprinesu spavanju. Te namirnice su bogate ugljenim hidratima, vitaminima B kompleksa, kalcijumom, magnezijumom, esencijalnim masnim kiselinama, aminokiselinom triptofanom koju mozak koristi za proizvodnju materija koje nas čine sanjivim. Ova kombinacija hranljivih materija omogućava triptofanu da dođe do mozga pa u roku od pola sata možemo postati sanjivi.

Primeri takvih obroka jesu:

 • sendvič sa ćuretinom ili sirom;
 • sendvič od integralnog hleba s listovima zelene salate;
 • iseckana banana sa iseckanim urmama;
 • toplo mleko i keks;

Ako verujete da vam neke namirnice ne odgovaraju, izbacite ih iz ishrane na nekoliko nedelja da vidite hoćete li bolje spavati.

2 thoughts on “Poremećaj sna i ishrana

 1. dragicap Post author

  Ovo je tema koja me jako zanima i cesto o tome razmisljam. Pa,da ne duzim ,vec pitam. Koje cajeve je preporucljivo koristiti u vecernjim satima za lak i miran san? Ujedno ,da li je dobro i ispravno piti sumeci magnezijum ispred spavanja?
  I da ne zaboravim ,veliko hvala za nesebicno davanje saveta ,odgovora i komentara.
  Svako dobro zelim ! Dragica

 2. Jasna Post author

  Poštovana Dragice,
  Najbolje je u večernjim satima koristiti čaj od kamilice jer je on po meni najbolji. Što se tiče magnezijuma o njemu će biti reči u članku koji će uskoro biti objavljen, Inače Mg možete piti uveče, dobar je protiv nesanice.
  Hvala tebi i svim čitaocima na poverenju.

Comments are closed.