Скочи на садржај

Ketogena (keto) dijeta: osnove

Ketogena ili keto dijeta je poseban vid ishrane koji predviđa konzumiranje hrane bogate mastima i proteinima, dok je količina ugljenih hidrata izrazito niska. Keto dijeta ima dosta sličnosti sa LCHF ishranom u pogledu restiktivnosti ugljenih hidrata, ali i sa drugim kliničkim dijetama poput Atkinskonove. Keto dijeta se obično koristi kao dijetetski režim kod dece obolele od epilepsije.

Kod ketogene dijete telo se primorava da koristi masti umesto ugljenih hidrata. Ukoliko se u ishrani koristi i malo ugljenih hidrata, jetra pretvara masti u masne kiseline i ketone. Povišen nivo ketonskih tela u krvi je stanje poznato kao ketoza – dovodi do smanjenja učestalosti epileptičnih napada.

Razna klinička ispitivanja i studije su rađene u poslednjih 90 godina, ali upotreba ketogene ishrane i dalje ostaje u fazi istraživanja. Kada se počne sa ketogenom dijetom organizam se prilagođava kako bi efikasnije koristio energiju skladištenu u masnim ćelijama. Iako je ketoza stanje koje čini pozitivnu stranu kod obolelih od epilepsije, ona ne mora biti stroga. Poželjno je ipak voditi dnevnik ishrane kako bi videli koliko ipak uzimate ugljenih hidrata i u kojim namirnicama.

Keto dijeta: šta jesti?

Za početak, ograničite se na svega 5 % ugljenih hidrata u toku vašeg programa.

  • Masti i ulja. Pokušajte da konzumirate namirnice iz prirodnih izvora kao što su meso i orašasti plodovi. Možete dodati zasićene i mononenasićene masti poput kokosovog ulja, maslaca i maslinovog ulja.
  • Belančevine. Ako možete, jedite organsko meso i prerađevine. Meso i većina prerađevina ne sadrži dodati šećer, tako da se mogu konzumirati u umerenim količinama. Zapamtite da previše proteina za ketogenu ishranu nije dobra stvar.
  • Povrće. Sveže ili smrznuto. Pratite sezonu, najbolje odaberite povrće koje raste iznad zemlje. Šargarepe sadrže dosta šećera.
  • Mlečni proizvodi. Većina mlečnih proizvoda je prihvatljiva, ali obavezno kupujte punomasne mlečne proizvode. Masniji sirevi obično imaju manje ugljenih hidrata.
  • Orasi i semenke. Ako ih jedete u umerenim količinama, jezgrasto voće i semenke mogu hrani obezbediti fantastičnu teksturu.
  • Piće. Najbolje voda. Ako je potrebno, možete je začiniti stevijom i/ili sokom limuna.

Keto dijeta: namirnice za izbegavanje

Pre svega za izbegavanje su ugljeni hidrati, i to u svim oblicima.

  • Šećer. Obično se nalazi u sokovima, raznim napicima, slatkišima, čokoladi i sladoledu. Sve što je rafinisano i slatko najverovatnije sadrži šećer. Izbegavajte šećer po svaku cenu.
  • Žitarice/zrna. Bilo koji proizvod pšenice (hleb ili peciva), testenine, musli, druge žitarice, kolači, peciva, pirinač, kukuruz i pivo treba izbegavati. Ovo uključuje cela zrna poput pšenice, ovsa, raži, ječma, heljde i kinoe.
  • Skrob. Izbegavajte skrobno povrće (krompir), a oprezno sa korenastim povrćem.
  • Trans masti. Treba izbegavati margarin jer sadrži hidrogenizovane masti (koje su loše za nas).
  • Voće. Izbegavajte jabuke, pomorandže, banane i drugo voće velikih plodova jer imaju dosta šećera. Neke bobice se mogu umereno konzumirati.
  • Hrana sa niskim sadržajem masti. Ovi proizvodi su mnogo bogatiji ugljenim hidratima i šećerima nego mastima. Uvek čitajte deklaracije.
  • Industrijska hrana. Dok su neke prerađene namirnice prihvatljive, mnogi nisu. Pobrinite se da pročitate sastojke iz deklaracije.