Скочи на садржај

Sirtfood dijeta: ocena dijete

Šta je sirtfood dijeta?

Ovo je još jedna popularna internet dijeta, koju su kreirali i istraživali nutricionisti Gogins i Maten koji su o njoj napisali i knjigu. Sirtfood dijeta ima nedeljni raspored koji se drži u ciklusima, a ishrana je veoma restriktivna kako kalorijski, tako i u pogledu namirnica:

  • Prva tri dana u nedelji – kalorijski unos je 1.000 kalorija dnevno i to iz 3 smoothie-a i 1 klasičnog obroka od dozvoljenih namirnica.
  • Ostala četiri dana u nedelji – kalorijski unos 1.500 kalorija dnevno i to iz 2 smoothie-a i 2 klasična obroka od dozvoljenih namirnica.
Losos je dobar izbor, ali ostale restikcije su prevelike.

Osnovna ideja i dozvoljene namirnice

Sirtfood dijeta se bazira na upotrebi namirnica koje podstiču proizvodnju enzima u telu koji je poznat kao sirtuin. Prema nekim istraživanjima ovaj enzim utiče na metabolizam pospešujući brže sagorevanje kalorija, a pored toga njegov uticaj je i na smanjenje upalnih procesa i zaštitu ćelija organizma.

  • Voće: jabuka, urma, borovnica, cirtusno voće (pomorandža, mandarina, limun, grejpfrut…),
  • Povrće: kelj, celer, rukola, crveni luk, radič (cikorija), heljda,
  • Masnoće: maslinovo ulje, orasi,
  • Riba: losos, gambori (kozice),
  • Začini: peršun, kurkuma,
  • Ostalo: crna čokolada 75 % kakao delova, zeleni čaj, mača čaj, crna kafa bez šećera, crveno vino.

Šta mogu biti efekti ove dijete?

Dva pomenuta autora dijete su je ispitivali isključivo na svakodnevno fizički aktivnim osobama, a oni su u toku trajanja dijete obično mršavili 3 kilograma za nedelju dana.

Prema autorima dijete, Goginsu i Matenu, ova dijeta je specifičan režim ishrane, a ne neka drastično niska dijeta za mršavljenje. Cilj je prema njima da se ubrza metabolizam i podstakne imuni sistem. Prema autorima, telo postaje zdravije i uz adekvatnu fizičku aktivnost dolazi do mršavljenja. Da li je to baš tako?

Ocena sirtfood dijete: Jasna Vujičić, nutricionista

Nedavno sam čula za ovu dijetu i nisam se puno iznenadila. Svake godine nastane veći broj dijeta koje haraju internetom, a ova je za relativno kratko vreme nadmašila popularnu Dukanovu i Paleo dijetu. Dijeta je veoma ekscentrična i krši gomilu nutricionističkih pravila.

Prema rečima autora dijete, ona je ispitana na određenom uzorku, ali nema nezavisnih potrvrda i istraživanja. Ova dijeta je dobila krila nošena našom ljubavlju  prema kafi, zelenom čaju, crvenom vinu i čokoladi, a autorima je svakako pomogla da prodaju knjigu.

Najkraće rečeno, ovo dugoročno ne može biti zdrava dijeta, već je samo za neki kraći vid ishrane u 1-2 nedeljnih ciklusa u smislu detoksa. Ne preporučujem je, a u nastavku saznajte zašto.

Ovo je već bolje od sirtfuda. Zdrav doručak.

Loše strane sirtfood dijete

  • veoma je restriktivna u pogledu namirnica, od dozvoljenih namirnica teško da može da se sastavi bilo šta, osim nekog smootie-a. Ova dijeta će teško pasti svima koji vole namirnice iz piramide zdrave ishrane (čitaj: biće gladnih).
  • veoma je restriktivna u pogledu kalorija, 1.000 do 1.500 kcal je jedva dovoljno za bazalni metabolizam. Nije prilagođena za sve osobe, naročito ne za obolele.
  • organizmu se potrebne nutritivno vredne namirnice svakog dana u sličnoj kalorijskoj vrednosti (ukoliko imate slične aktivnosti). Ovde se namirnice i kalorije daju po šemi tri dana po 1.000, pa četiri po 1.500 kcal. Ako je cilj da se ovako aktivira metabolizam i ubrza mršavljenje, to je pogrešan način.
  • cele grupe namirnica se ne koriste, nema žitarica, mlečnih proizvoda (kiselo nleko, jogurt), nema mesa ni jaja, od ribe samo losos i gambori… ugljeni hidrati su samo iz voća, a od kompleksnih ugljenih hidrata ni reči. Pogrešno.
  • ne postoji uobičajena podela na obroke, već su tu tečni (smoothie) i čvrsti (klasični obrok). Nije dobro.
  • smutiji su inferiorni u pogledu vlaknaste strukture namirnica u poređenju sa konzumiranjem hrane žvakanjem jer se blendovanjem hrane razbija struktura namirnica i tako usporava kretanje hrane kroz creva što povećava moguću pojavu opstipacije. Žvakanje sa druge strane podstiče varenje.
  • kreatori dijete koji su inače nutricionisti su je testirali samo na veoma fizički aktivnim ispitanicima. Oni troše puno kalorija na sport, pa bi smršali i kad bi primenili klasičan jelovnik u istoj kalorijskoj vrednosti.
  • mršavljenje od 3 kg za sedam dana je ipak malo prebrzo.
  • osobe sa viškom kilograma će poverovati u svaku ekscentričnu dijetu koja se pojavi, jer ono što je šašavo, mora da deluje. Nažalost, po završetku dijete i prelasku na njihovu uobičajenu ishranu čeka ih razočarenje i naravno, jojo efekat, pa će brzo vratiti kilograme.

Pozitivne strane

  • redovna fizička aktivnost koja ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.
  • upotreba namirnica koje su bogate antioksidansima, koje i ja često prepisujem u personalizovanim dijetama, ali ne na ovakav isključiv način.

Sve u svemu – još jedna internet senzacija koja se može opisati rečima: “Tresla se gora, rodio se miš”. Već viđeno.

Umesto svega toga, svakome bih preporučila personalizovanu dijetu koja ne sadrži ovolike restrikcije i poštuje neka dokazana pravila. Međutim, to je za one koji ne nasedaju na popularne dijete sa interneta ili časopisa.