Скочи на садржај

Da li se nizak pritisak (hipotenzija) može regulisati ishranom?

Hipotenzija ili nizak pritisak je sušta suprotnost visokom pritisku i sve što “valja” kod prvog, ne valja kod drugog i suprotno. Dobro, ne baš sve. Verovatno ste već gledali čuvenu seriju “vruć vetar” i glavnog lika Šurdu kojeg, sasvim sigurno, muči nizak pritisak. Letargija može biti samo jedan od simptoma, a osim toga tu su i osećaj umora, poremećaj sna, malaksalost, vrtoglavica, nesvestica, anksioznost, depresija i lupanje srca.

Nizak pritisak karakteriše vrednost ispod 100/60 mmHg. Iako hipotenzija nije opasna po organizam kao visok pritisak, ona ipak stvara određene probleme, a može da ukazuje i na ozbiljne poremećaje cirkulacije, premora, loše ishrane, ali i nekih infekcija. U svakom slučaju preporučuje se poseta lekaru. Osim toga, možete primeniti i neke dijetetske mere, uz promenu životnih navika, kako bi ublažili simptome koje prati nizak pritisak.

Ishrana kod niskog pritiska

  • Ukoliko ne unosite dovoljno soli, slobodno posolite hranu. Preporučena količina je 3-5 g soli dnevno, što znači da ukoliko ne unosite dovoljno soli, možete imati niži pritisak. So u suštini vezuje vodu i podiže pritisak, ali preterana upotreba soli može imati loš uticaj na bubrege i povećati rizik od drugih bolesti. Imajte na umu da mnogi proizvodi sadrže so.
  • Pijte dosta vode. Nizak krvni pritisak obično prati dehidraciju, tako ćete lako podići krvni pritisak povećavajući unos tečnosti. Trudite se da pijete najmanje osam do deset čaša vode (ili uopšteno- tečnosti) dnevno. Ukoliko vam se od pomenutog unosa vode simptomi ne smanje ili imate povećanu fizičku aktivnost, naročito tokom letnjih meseci, možete popiti i više. Napici sa elektrolitima (sportski izotonici) takođe mogu pomoći u podizanju krvnog pritiska, ali svakako treba izbegavati pića sa visokim sadržajem šećera.
  • Češće jedite više manjih obroka. Kada jedete više manjih obroka, umesto jednog ili dva velika obroka, tako pomažete regulisanju šećera u krvi i krvnog pritiska. Trudite se da ovi obroci budu nutritivno vredni i prilagođeni potrošnji kalorija, kao i da nemaju previše (naročito prostih) ugljenih hidrata. Tražite užinu u pokretu? Ponesite suve grožđice, neko jezgrasto voće ili neki miks.
  • Izbegavajte obrađene ugljene hidrate, kao što su testenine i proizvodi od belog brašna. Birajte integralne namirnice od celog zrna, kao što su ovsene kaše i pahuljice, integralni pirinač, integralne testenine, integralni hleb, kao i hlebovi od više vrsta celih žitarica (ječam, pšenica, raž, ovas).
  • Uravnotežite ishranu. Važan faktor za zdraviji krvni pritisak i bolje opšte zdravlje je zdrava, dobro izbalansirana ishranu. Uravnotežena ishrana podrazumeva unos nemasnog mesa i ribe, žitarica i puno voća i povrća. Izbegavajte industrijski obrađene namirnice koje imaju visok sadržaj šećera/ soli/ masti. Iako one obično sadrže popriličnu količinu natrijuma (koji je dobar izbor kada je u pitanju hipotenzija), ne sadrže mnogo hranljivih materija.
  • Povećajte unos vitamina B12 i folne kiseline. Ovi vitamini doprinose normalizaciji krvnog pritiska i boljoj cirkulaciji. Izvori vitamina B12 su riba i mlečni proizvodi (sir, mleko, jogurt). Folna kiselina se nalazi u tamno zelenom povrću kao što su spanać i brokoli.
  • Smanjite unos alkohola. Alkohol izaziva dehidraciju čak i ako se koristi u umerenim količinama. Ako imate problema sa niskim krvnim pritiskom, nemojte piti alkohol ili ga svedite na minimum.
  • Izbegavajte industrijske napitke pune šećera (ili zaslađivača) jer obično ne sadrže hranjive materije. Ukoliko imate sokovnik, izaberite cveklu i šargarepu i uz svež bosiljak cedite svoje sokiće. Kao zaslađivač možete izabrati na primer med. Opcija 2: u blenderu dobro sameljite šačicu badema (po mogućnosti bez opne), dodajte mleko i popijte. Opna se skida vrlo lako, prethodnim natapanjem u toplu vodu.
  • Pijte kafu i napitke koji sadrže kofein. Kofein sužava krvne sudove, što utiče na rast krvnog pritiska. Povećanje unosa kofeina na neku umerenu količinu (znači ne 10 kafa, ali nekoliko dnevno svakako možete). Ne preterujte sa kolom i energetskim napicima koji sadrže kofein, jer pored njega sadrže i druge dodatke, kao i obilje šećera.
  • Oprezno sa začinima. Razno lekovito začinsko bilje poput semena anisa i razmarina po nekim iskustvima pomažu kod smanjenja tegoba kod niskog pritiska. Drugi začini deluju suprotno i snižavaju pritisak, pa stoga smanjite unos đumbira, cimeta i bibera. Naravno, začini neće imati presudan uticaj na nizak pritisak i simptome, ali svakako su jedan od faktora koji utiču na njega.

Promena navika i hipotenzija

  • Bez naglih pokreta pri ustajanju. Da bi se smanjio efekat vrtoglavice koji prati nizak krvni pritisak, najbolje je da ne pravite nagle pokrete iz ležećeg u sedeći ili stojeći položaj. Usporite malo.
  • Ne prekrštavajte noge dok sedite. Na ovaj način se može usporiti cirkulacija, a kako je ona od velike važnosti za vaš pritisak, držite pravilan položaj tela dok sedite i ne prekrštavajte noge.
  • Vežbajte redovno. Redovno vežbanje doprinosi opštem zdravlju, ali će takođe i regulisati i cirkulaciju krvi. Ništa lakše, hodajte 20 minuta svakog dana malo oštrijim tempom i osećaćete se bolje. Ne praktikujte teške vežbe i dizanje većeg tereta, kako bi sprečili eventualne povrede.
  • Nosite kompresione čarape. Čarape ovog tipa često nose osobe koje pate od proširenih vena kako bi smanjili bolove, otok i zadržavanje krvi u donjim ekstremitetima, što poboljšava cirkulaciju.
  • Izbegavajte dugotrajno tuširanje. Topla voda iz tuševa i u banjama može da dovede do širenja krvnih sudova, što može dovesti do daljeg pada krvnog pritiska. Ovo može izazvati vrtoglavicu i gubitak svesti. Možete smanjiti temperaturu vode sa kojom se tuširate, kao i vreme provedeno pod tušem. Možda nije loša ideja da i u kupatilu, odnosno pod tušem imate i stolicu za tuširanje.

Na kraju svakako treba na pomenuti da nikakva ishrana ili promena navika ne isključuje uzimanje propisanih lekova koje je odredio vaš lekar, već služi da vam dodatno pomogne u smanjenju simptoma koje izaziva nizak pritisak. Opšta je preporuka da se konsultujete sa vašim lekarom u pogledu izmene dosadašnje ishrane i eventualnom uticaju hrane na propisanu terapiju.