Скочи на садржај

Kako uvesti jaja u ishranu odojčeta?

Ako ste nedavno postali roditelj i zanima vas prelazak vašeg mališana na nemlečnu ishranu, konkretno- kako uvesti jaja, pripremite se na jedan drugačiji način u odnosu na uvođenje na primer jabuke, spanaća ili pirinča.

jaja-ishrana-odojcetaJaje, odnosno žumance jajeta je jedna od prvih namirnica životinjskog porekla koju dajemo odočetu, odmah nakon mesa. Proteini u belancetu jajeta sadrže sve esencijalne aminokiseline, tako da je neto proteinska iskoristiljivost jajeta 100 %.

Žumance sadrži esencijalne masne kiseline, oko 1 mg gvožđa, liposolubilne vitamine (rastvorljive u mastima: A, D, E, K), i neke vitamine B kompeksa. Resorpcija gvožđa iz žumanceta je manja nego mesa.

Tvrdo kuvano žumance kokošijeg jajeta se postepeno uvodi u osmom mesecu života, a celo jaje (dakle sve sa belancetom) tek u drugoj godini. Razlog je u tome što je belance jajeta alergeno.

Za odojče treba izabrati sveže kokošije jaje -najbolje od „domaće“ kokoške, dakle organska. Poželjno je izbegavati jaja plovne živine (patke i guske), jer mogu biti kontaminirane salmonelom.

Kako uvesti jaja, tj. žumance jajeta?

Žumance se u ishranu uvodi postepeno tokom četiri nedelje. U prvoj nedelji se odojčetu daje 1/8 žumanceta tvrdo kuvanog jajeta . Osmina tvrdo kuvanog žumanceta daje se usitnjena i umešana u kašicu od povrća, najbolje u onu kombinaciju koju odojče voli.

tvrdokuvanojajeOdojčetu se žumance ne daje svakog dana, već svakog drugog, naizmenično sa mesom: dakle, neparnim danima- jaje, parnim- meso.

Sledeće nedelje se količina žumanca povećava na ¼ tokom cele nedelje, pa u trećoj nedelji na ½ i na kraju u četvrtoj se stiže do celog žumanceta.

Zbog visokog sadržaja holesterola, nije preporučljivo davati više od 2-3 žumanceta nedeljno.

Žumance bebi ne treba davati sa mlekom i mlečnim kašama, jer kalcijum iz mleka onemogućava resorpciju gvožđa iz žumanceta (Ca i Fe grade nesvarljive hemijske spojeve).

Način pripreme jaja

Jaje se dobro opere pod mlazom tekuće vode, zatim se stavi u posudu sa hladnom vodom i kuva se 10 minuta od momenta kada voda provri.

Skuvano jaje se ohladi (u hladnoj vodi), oljušti i ispere pod mlazom vode od ostataka ljuske. Belanace jajeta se pažljivo odstrani, opere ostatak opne sa žumanceta pod mlazom vode, a žumance iseče na osmine.

Predviđena količina žumanceta se ispasira ili dobro izgnječi viljuškom i doda povrću na koje se dete već naviklo i rado ga uzima. Ako pravite kašu blenderom, onda možete ubaciti i žumance unutra.