Скочи на садржај

Šta je nigari?

Nigari je magnezijum hlorid i dobija isparavanjem morske vode, tako što se očisti od obične morske soli (natrijum hlorida). Talog koji ostaje je nigari i magnezijum sulfat. Ovaj poslednji je veoma gorak i može se razdvojiti od magnezijum hlorida. Nigari možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane, a ima oblik i boju krupne morske soli.

nigari1
Nigari se prodaje krupniji, sitniji ili u ljuspicama.

Koristi se za proizvodnju sira od soje – tofua, gde služi kao koagulant, dakle omogućava tofuu da se zgrušava. Rastvor nigarija se ipak češće koristi kao suplement ishrani siromašnoj magnezijumom i to u oralnom obliku, kao i utrljavanjem u kožu.

Dnevna potreba za magnezijumom kod prosečne osobe iznose 350 mg, a uvek je nabolje uneti ovaj mineral iz prirodnih izvora kao što su bademi, kikiriki, orasi, morske alge, soja, krompir, žitarice, meso i jaja. I u uravnoteženoj ishrani čest slučaj je nedostatak magnezijuma.

Voće i povrće koje se uzgaja na tlu bogatom mineralima sadrži visok nivo minerala, pa i magnezijuma, pa neorganske minerale vezuje u organske materije koji imaju visoku iskoristljivost. Zbog intenzivne poljoprivrede, mnoga zemljišta su osiromašena magnezimumom, pa ga je u ishrani potrebno nadomestiti iz drugih izvora.

Koliko je magnezijum važan?

Magnezijum (Mg)  je uz kalcijum (Ca) jedan od najbitnijih minerala koje unosimo u organizam, a najjednostavniji oblik magnezijuma je nigari – magnezijum hlorid. Kalcijum i magnezijum idu kao lonac i poklopac i za dobro zdravlje moramo unositi i jedan i drugi. Ako je nivo magnezijuma u telu nizak, nivo kalcijuma mora da se poveća, a ako je to hronična pojava telo ne može toliko kalcijuma da zadrži i višak oslobađa gde ne treba, na primer u zglobove (kod artritisa) ili bubrege ili na druga mesta gde to nikako ne može biti zdravo. Magnezijum, dakle, igra bitnu ulogu u zdravlju i nikako ga nebi trebali marginalizovati.

Mg se u ishrani unosi u jonskom obliku i u želucu transformiše u magnezijum hlorid (nigari) ili se vezuje za proteine (npr hlorofil) i razgrađuje i apsorbuje kao magnezijum hlorid. Kako god okrenemo telo uneti Mg pretvara u nigari, pa zašto ga onda u tom obliku nebi i unosili?

Magnezijum ima mnogobrojna pozitivna dejstva na organizam: deluje antimikrobno, pospešuje rad kardiovaskularnog, imunološkog i probavnog sistema, smiruje nervni sistem, epileptičke napade i konvulzije, smanjuje grčeve u mišićima, nemir, teskobu. Nigari se pored navedenog upotrebljava i kod prevencije i smanjenja tegoba kod moždanog udara, osteoporoze, Alchajmerove bolesti, sindroma hroničnog umora, opstipacije i artritisa.

Nigari: priprema i čuvanje

Da bi se nigari pripremio za upotrebu potrebno je prokuvati litar vode koja potom mora da se ohladi. Nigari (33 grama) se potom stavi u praznu čistu flašu i nalije ohlađena prokuvana voda. Začepite flašu i dobro je protresite. Važno je da na dnu nema kristala magnezijum hlorida, odnosno da je isti potpuno otpoljen. Nema potrebe da se flaša stavlja u frižider. Obično se uzima 1 dl dnevno za osobe preko 50 godina, raspoređeno u recimo dve doze. Mlađe osobe mogu da uzmu polovinu količine. Praktikuje se konzumiranje ujutru i popodne, jer u to vreme i nivo magnezijuma najniži. Ako preterate, ne brinite, magnezijum se lako izlučuje iz organizna, a jedina nuspojava je retka stolica.

Magnezijum hlorid ne stvara zavisnost, to nije hemikalija, već prirodna supstanca i nema međusobni uticaj na lekove. Magnezijum hlorid, nigari, se može mešati u piće ali i hranu, naravno prema želji, da bi se umanjio njegov slan i gorak ukus. Najjednostavnije je da ga mešate sa voćnim sokom.

Magnezijum ipak nebi trebalo da se koristi kod bubrežnih bolesnika, na primer kod osoba na dijalizi, potom kod obolelih od miastenije gravis i kod osoba koje imaju srčanu insuficijenciju i nizak krvni pritisak. Bilo kako bilo, obavezno se konsultujte sa vašim izabranim lekarom.

4 мишљења на „Šta je nigari?“

  1. Treba ipak imati u vidu da Nigari nigde nije registrovan kao dijetetski suplement već isključivo kao aditiv u proizvodnji hrane, što suštinski znači da nije prošao ispitivanja koja prolaze dijetetski suplementi. Na tržištu postoji Magnezijum hlorid koji je prošao sva ispitivanja na teške metale i na radioaktivnost i kao takav je i registrovan ali to nije Nigari. Pored toga, treba imati u vidu da Nigari dolazi iz Japana a tamo je već i zemlja u parkovima radioaktivna, možete misliti kakvo je tek more u koje se slivaju sve vode.
    Trebate dobro razmisliti pre nego se odlučite da Nigari koristite kao dijeteski suplement (za oralnu ili transdermalnu upotrebu) jer on to nije.

      1. Svi proizvodi koji se nađu na tržištu bi trebalo da su ispitani. Zadatak inspekcije je da se imate proizvod koji je zdravstveno bezbedan.
        Veliki trgovinski lanci uglavnom imaju strožije standarde od malih bio-radnji. Svakako tražite na ambalaži oznaku kvaliteta, npr. HACCP.
        Gde? DM drogerije, veliki marketi, kao i lanci apoteka.

  2. To upravo potvrđuje gore napisano u komentaru – Nigari nije “Dijetetski suplement” i svako ko ga koristi na taj način, radi to na vlastitu odgovornost, da ne kažem na “Vlasitu štetu”.

Затворено за коментаре.