Скочи на садржај

Šta je zeolit?

Afera sa aflatoksinom koja nas je proletos zabrinula bila je povod zašto sam se zainteresovala za zeolit. Pomislila sam: ako je aflatoksin otrov, onda bi trebalo da postoji neki i protivotrov, jel tako? Postoji. Ono što nisam znala je da je zeolit i mnogo više od toga.

Zeolit nije samo jedan mineral…

zeolit i pesakGrupa oko 200 minerala složenih hidratisanih silikata natrijuma, kalcijuma i kalijuma se nazivaju zeoliti. Jedan od najvrednijih je klinoptilolit. Zeoliti imaju hidrotermalno poreklo i pronalaze se uz mlade vulkanske stene gde ispunjavaju šupljine u njima. Interesantno je da i Srbija raspolaže ovim “magičnim” mineralima, najviše u Timočkom regionu, oblasti Stalaća, Vranja, Brusa i Jošaničke Banje. Uopšte ne čudi i interesovanje stranaca za ovo naše prirodno blago.

Zeolit je u prirodi „neaktivan“. Tek kada se mehanički obradi, on se “aktivira” i tada ispoljava sva svojstva po kojim je poznat. Ovaj ekološki mineral ima upotrebu u medicini, farmaciji, poljoprivredi, stočarstvu i živinarstvu. Aktivizirani zeolit se koristi se za detoksikaciju organizma, ali i za prevenciju problema nastalih nepravilnom ishranom. On deluje kao sunđer koji u svojoj strukturi “pokupi” otrove iz organizma, koji se  putem fekalija izbacuju napolje.

Zašto zeolit?

Zeolit, po svemu sudeći, doprinosi zdravlju jer deluje na oboljenja savremenih muškaraca, žena i dece, eliminacijom toksina, virusa, alergena, kancerogenih i drugih štetnih supstanci. Zeolit pospešuje rad imunološkog sistema, smanjuje “kiselost” organizma i neutrališe slobodne radikale.

zeolit prahPozitivni efekti korišćenjem zeolita se postižu odstranjivanjem iz tela brojno pozitivnih naelekstrisanih čestica koje su štetne, toksične ili kancerogene supstance (u obliku teških metala, pesticida, herbicida, aflatoksina, nitrozamina, amonijaka, mikotosina, laktata, radioaktivnih čestica, nusprodukata uzimanja lekova, kontrcepcijskih tableta, hemoterapije, droga, alkohola, cigareta, komponenti virusa, alergena i ostalih štetnih supstanci).

Što se tiče slobodnih radikala, na mestu ošećenja ćelija, zeolit jonskom izmenom dovodi magnezijum, kalcijum i druge minerale od kojih je sagrađen, čime se sprečava dalje oštećenje ćelija.

Glavni razlozi za upotrebu zeolita prema mnogim kliničkim ispitivanjima su:

  • bezdedno i efikasno odstranjuje slobodne radikale, toksine i teške metale iz organizma, kao šo su živa, kadmijum, arsen i olovo;
  • antivirusna i antibakteriloška svojstva aktivnog zeolita, jer svojom poroznom strukturom ćelija upija viruse i bakterije i izbacije ih iz oranizma;
  • smanjuje rizik od prehlade i gripa;
  • pomaže u balansiranju ph vrednosti u telu na 7,4 čime se stvara zdravo okruženje, u takvoj sredini bakterijama i virusima onemogućava se da žive;
  • upija protone  iz digestivnog trakta, čime se smanjuje rizik od stvaranja želudačne kiseline;
  • poboljšava apsorpciju hranjivih materija u digestivnom traktu;
  • poboljšava imuni sistem otklanjajući toksine, teške metale iz hemikalije iz tela,
  • redukuje mogućnosti alergije na hranu i okruženje;
  • zaustavlja tendenciju dijareje;
  • povećava izdržljivost organizma posle teških operacija i u stanjima fizičke i mentalne iscrpljenosti;
  • omogućava bolju podnošljivost zračenja i hemioterapije i poboljšava kvalitet života pacijentima sa malignitetima;
  • reguliše nivo šećera u krvi, sprečava komplikacije na srcu, očima i bubrezima;
  • snižava nivo holesterola i triglicerida, sprečava nastanak arterioskleroze, reguliše povišen krvni pritisak;
  • ublažava i eliminiše bol i ukočenost, poboljšava pokretljivost zglobova;
  • deluje  kao snažan detoksikans kod trovanja i bolesti jetre;
  • poboljšava kvalitet i vlažnost kože, elimiše gljivična oboljenja;

Način korišćenja: zeolit treba da se pije sa većom količinom vode jer ima prirodnu sklonost da apsorbuje vodu. Ne treba ga koristiti za vreme upotrebe lekova sa teškim metalima kao što su litijum i platina. Aktivan je i u organizmu 5-7 časova posle konzumiranja. Pije se dva puta dnevno po kafena kašičica zeolita rastvorena u 2 dl vode s tim da treba popiti još 4 dl vode u narednih 15 do 20 minuta.

Zeolit se ne preporučuje deci do 3 godine, trudnicama i osobama sa transplatantima.

Po nekim israživanjima upotrebe zeolita u sportu, takođe su nađene pozitivne strane, jer on utiče na smanjuje nivoa laktata. Ovo prosto rečeno znači da sportisti mogu više, brže i jače da izvode vežbe. Nemojte pomisliti da ovo doping sredstvo, jer to svakako nije.

Zeolit. Priroda uvek nađe najprostije rešenje, a čovek je tu da ga obično zakomplikuje. Vratimo se prirodi.

 

43 мишљења на „Šta je zeolit?“

  1. Neki kazu da treba napraviti pauzu, medjutim ja koristim Homozel vec par godina, po 1g dva puta dnevno. Nikada nisam imao neke kontraindikacije, samo boljitak. Ne znam da li gresim u tome sto ne pravim pauzu? Koristim ga pri pranju zuba, mazem na lice povremeno… takodje mi koristi da u zeolitnoj vodi drzim salatu koju kupujem u prodavnicama. To sam negde procitao da je takodje korisno, izvlaci pesticide i otrove iz salate i voca.

  2. Poštovani,

    Vi uzimate jako male količine da bi morali da pravite pauzu. Ako Vam prija slobodno nastavite.

    Srdačan pozdrav.

  3. Isidora Stevanovic

    Postovani, interesuje me ukoliko se zeolit uzima dva puta dnevno po kasicica, koliko dugo sme da se tako koristi, kao i kolika se pauza pravi nakon koriscenja?
    Hvala

    1. Poštovana Isidora,
      Ne mogu vam ovako napamet reći koliko dugo smete da koristite i da li uopšte smete da koristite zeolit. Zeolit utiče i na apsorpciju lekova, pa ukoliko imate neku terapiju, obavezno bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom.
      Kod zdravih osoba, odnosno onih koji ne uzimaju terapiju, ne postoji zvanična informacija koliko dugo smete da koristite zeolit. Neki preporučuju pauzu od par meseci, drugi imaju potpuno suprotno mišljenje. Jedno je sigurno: zdravim osobama zeolit ne škodi, koliko god dugo ga koristili.

  4. Pozdrav,
    imam 33 godine i bolujem od reumatoidnog artritisa vec 7 godina,terapiju sam uzimala sa prekidima,ali sam prestala da je uzimam pre otprilike mesec ipo do dva,jer sam resila da pokusam na prirodni nacin da se izborim sa tim,i odlicno mi ide. Sada sam na rezimu ishrane VOCE POVRCE-ORGANSKO i eventualno jednom nedeljno plava riba.Interesuje me da li mogu da koristim zeolit,i da li je on pokazao rezultate kod RA ?
    Unapred hvala!

  5. htela bih da pitam da li mogu da koristim Zeolit jer imam povecan holesterol a pijem monizol opd 20mg,hvala na odgovoru

  6. Poštovana,

    o tome se najbolje možete posavetovati sa Vašim izabranim lekarom koji je upoznat sa Vašim zdravstvenim stanjem.

    Srdačan pozdrav.

  7. Interesuje me koliko je Zeolit efikasan u ciscenju THC-a iz organizma i da li uopste ima uticaj na THC koji se gomila u masnim naslagama?

    1. Poštovani Ivane,
      Nemam podatak koliko je zeolit efikasan u ovom slučaju. Naravno da bi bilo dobro da se spreči unos THC-a, ali po svemu sudeći zeolit nebi trebalo da škodi.
      Predlažem da konsultujete i vašeg lekara povodom toga.
      Srdačan pozdrav.

    1. Najbolje bi bilo da ga koristite dva puta dnevno, ujutru i uveče. Naravno, obratite pažnju da zeolit apsorbuje vodu pa se konzumira uz više vode. Iz toga proizilazi da je ga nije poželjno koristiti na pun stomak.
      Pozdrav.

  8. Dragana Stojanovic

    Kupila sam zeolit u prahu i hocu da pocnem da ga koristim, ali imam pitanje. Dobila sam oprecne savete kako ga konzumirati. Znam da se jedna kasicica (mora plasticna ili drvena, nikako metalna) razmuti u 2 dcl vode. E sad, jedni mi kazu da pijem samo onu tecnost koja ostane kada se talog slegne, a drugi opet da razmutim i pijem sve zajedno.
    Sta je pravilno?
    Pozdrav!

  9. Poštovana,

    kao prvo upšte nije bitno kakvom kašikom koristite. A drugo, razmute u vodi i popijete sve zajedno.

    Srdačan pozdrav.

  10. Postovani,
    moj klinac ima 3 i po godine. Zanima me da li on moze da pije zeolit? Da li postoji neka zamena ako ne moze da pije zeolit?

  11. Poštovani gospodine,
    nemojte mu davati da pije zeolit, tek kad napuni 4 godine.

    Srdačan pozdrav.

  12. nakon preloma casice kolena,u istoj imam metalnu plocicu i dva srafa,pa me interesuje da li smem da pijem zeolit,jer na pakovanju koje sam kupila pise da ga ne koriste oni koji imaju iplatante…unapred hvala

  13. Poštovani,

    ne bi trebalo da vam bude od toga loše, jer do večernjih sati lek se već apsorbovao, a zeolit tek počinje da deluje.
    O ovome je vaš lekar sigurno obavestio a ako nije konsultujete sa sa njim.

    Srdačan pozdrav.

  14. Odstranjena mi je stitna zlezda pre tri godine i svako jutro pijem 200mcg Eutirox(hormon),pijem jednu malu kasicicu u 2dl vode,Homozel..ali popodne…Da li je to O.k?Da ne apsorbuje to sto pijem ujutro?Poz.

  15. Da li neko moze da mi kaze kako da napravim masku za lice od zeolita al u prahu ??

  16. Poštovana da li smem konzumirati zeolit ako imam metal-keramičke navlake (zube)

    1. Molim vas,kupujem zeolit u zdravoj hrani ,nigde ne pise da ga je odobrilo neka zdravstvena institucija u Beogradu,proizvode ga uglavnom neki privatnici,otkuda da znam sta pijem i da li je to zeolit ili nesta drugo,isto i kada se kupuje u apotekama.Koji je vas odgovor da li je to sve ispravno

      1. Poštovani,
        na prodajnim mestima gde prodaju zeolit moraju imati i dokument o ispravnosti proizvoda.
        Srdačan pozdrav.

  17. Postovani, pijem zeolit vec par dana i u potpunom sam cudu koliko mi je stolica drugacijeg izgleda i boje, pretpostavjam da su u pitanju toksini koje izbacujem iz oranizma. Da li je to normalno? A drugo pitanje je da li smem uopste da ga pijem s obzirom da imam implante u grudima.
    Unapred hvala!

  18. Poštovanje. Da li zeolit moze pomoci kod bilijarnog refluxa žuči u želudac?
    Takodje zdog tog refluxa imam i gastritis pa me interesuje ako moze da pomogne kako da ga pijem?
    Na internetu sam pročitao da kupi žučne soli kao i lekovi koji se inace prepisuju za ovu bolest. Iskreno hvala.

  19. Postovani molim Vas za odgovor. Pijem Zeolit u prahu vec 2 meseca po jednu kasiku dnevno i ugojio sam se 4 kilograma i to najvise primecujem u stomaku (kao pivski stomak), molim Vas da mi odgovorite da li to ima veze sa Zeolitom i da li treba da prekinem da ga koristim. Hvala na odgovoru unapred.

  20. Poštovani,
    ne možete se ugojiti od zeolita, jer on ne sadrži kalorije. Ako ste se ugojili to je posledica nekog procesa. Zeolit utiče na neke lekove i izbaciju ih iz oranizma pa ako ste recimo uzimali neko sredstvo za suzbijanje apetita možda je to razlog ovih kilograma. Pored toga vi ste preterali sa dužinom upotrebe zeolita, jer se on pije 20-30 dana po 5 g dnevno, posle toga se pravi pauza od 7-10 dana i nakon toga se prestaje ili počinje novi ciklus.
    SRdačan pozdrav.

  21. Postovani, majka je operisala oba kuka i stavljeni su vestacki=implatanti. Interesuje me da li sme da pije zeolit. Unapered zahvalna. Vesna

    1. Poštovana Vesna,
      Ovo je više pitanje za ortopeda, odnosno njenog izabranog lekara nego za nutricionistu. Implantati su napravljeni od materijala koje telo ne odbacuje, ali verujem da ona uzima i terapiju u vidu lekova. S obzirom da zeolit može da utiče na apsorpciju nekih lekova, neophodna je konsultacija sa lekarom.
      Ja joj ne bih preporučila zeolit.
      Srdačan pozdrav.

  22. da li zeolit moze da se koristi za izbeljivanje zuba i koliko ga je dugo potrebno nanositi ?

  23. Postovani,
    trenutno pijem Glucophage 500 2×1,
    Magnezijum citrate 200 mg,
    Silymarin
    da li mogu da pijem zeolit?
    Pozdrav i hvala unapred

  24. Postovani, koje kolica ne su dozvoljene za decu od 4 god i da li moze da se stavi u mleko ili sok umesto vode…hvala..pozzz

  25. ZLATKODRAGANASTANOJEVIC08@GMAIL.COM

    POCELA SAM PRE 15 DANA DA KORISTI ZEOLIT RADI MRSAVIJENJA I PALO POVECANOG HOLESTEROLA PA SAM HTELA DA VAS PITAM ZBOG CEGA ME CESTO TERA DA IMAM STOLICE AKO PISE DA CESTO MOKRIMO UNAPRED HVALA .

  26. Dragi Stevanović

    Operisao sam karcinom na grlu 2013god. Završio zračenje.Dobio sam zeolit direktno iz rudnika – kako se priprema za upotrebu. HVALA

  27. Mogu li rastopiti zeolit i mazati tijelo. Imam alerg.suhe koze i popodne dobijem neku neobicnu vrelinu.Nije temperatura .stavjam obloge pa prodjd ali se pöavja svaki dan.

  28. poštovani,
    redovito se može pročitati da zeolit ne smiju uzeti ljudi s titanskim implantatima u tijelu, čak i na vašim stranicama, a nitko ne objašnjava zašto? Jako me zanima kakva šteta može nastati kod zdravog čovjeka s implantatima u kostima naročito nakon tvdnji da je zeolit ne škodljiv. Hvala

Затворено за коментаре.