Скочи на садржај

Ishrana školske dece 10-18 godina

Da li znate kakva je ishrana školske dece kada navrše 10 godina? Ako niste skoro prolazili pored škole, možda će vas interesovati podatak da su naša deca sada deblja nego kada smo mi bili na njihovom mestu. Zvuči neverovatno da u ovo doba krize imamo prolem sa dečijom gojaznosti, ali podaci ne lažu. Gojazne dece je sve više, a definitivno je uzrok u masnoj i kaloričnoj hrani koju deca jedu (i piju) dok su u školi. Šta je problem?

Šta ima za klopu?

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
OK je i pizza, ali ne često. Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Dete je u perodu početka škole već ulazi u pubertet, što je u poređenju sa nama takođe nešto ranije. Kada su već pošli u školu, promenilo se mnogo toga, jer sada imaju i neku socijalnu dimenziju života, uče, druže se, istražuju i razmišljaju. Ne samo u životu, već i u hrani. Uopšte nije čudno da dete počne da izbegava neke namirnice na primer meso, pod uticajem drugara ili kada postane svesno odakle meso dolazi. Nema mesta za paniku, jer mnogo je različitih izvora proteina, meso nije jedini. To su sve faze u odrastanju i tako ih i gledajte. Dete dok ne napuni 18 godina ne može da ima punu percepciju kao odrasla osoba, pa ga je dobro i posavetovati kada vidite da je to potrebno.

Edukaciju već imaju u školi i to je prvi korak ka odrastanju. Deca u školi (osnovnoj i srednjoj) samostalno kupuju hranu i kako stvari stoje, biraju ono što im je najukusnije, bez obrzira što to možda nije zdravo. Jednostavno nisu edukovani na pravi način da shvate šta je to šta jedu. Keks, slatkiši, čips, hot dog, pomfrit i pljeskavice su realnost naše dece, a da mi toga ponakad nismo ni svesni. Dete često i ne kaže šta tačno jede, pa ne možete znati da li se hrani pravilno ili ne. Ono što telu treba nije brza hrana puna aditiva, zasićenih masnoća i soli ili šećera, gde apsolutno ne postoji ništa nutritivno vredno već samo kalorijski.

Ishrana školske dece od 3. razreda nadalje

Ishrana školske dece od 10-18 godina treba da počiva na nutritivno vrednoj hrani: njima su potrebni ugljeni hidrati (skrobna hrana, a ne šećeri), belančevine (meso, jaja i mlečni proizvodi) ali i masti (po mogućnosti nezasićene). Trebaju im i vlakna, minerali i vitamini. Treba im povrće, voće i žitarice. Zdrava hrana. Ali da bi deca htela da se odreknu divnih ukusa brze hrane, zdrave navike u ishrani moraju da ponesu iz roditeljskog doma.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net
Zdrava užina. Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Deca u pubertetu traže više kalorija jer i dalje rastu i razvijaju se. Ona shvataju da im se telo menja i dobija polne odlike, pa i to takođe utiče na hranu koju jedu. Naročito devojčice postaju svesne svojih oblina, kao i kilaže i mogu da pokušavaju da drže neke dijete, koje obično traže u časopisima. Vi kao roditelj bi trebalo da dete edukujete koliko je to u vašoj moći da ne čine to, već da se hrane zdravo, onako kak se i vi hranite u kući, a da uz fizičku aktivnost ostvare liniju o kojoj maštaju. Poremećaji u ishrani – anoreksija i bulimija – se stvaraju upravo u ovom dobu, pa ne dozvolite da i vaše dete krene tom strmoglavicom. Budite primer vašoj deci i u ishrani, neka porodični ručak ili večera bude tradicija.

Baš kao i za kalorije, potrebe za kalcijumom su velike kod dece u ovom uzrastu. Kalcijum je važan već od vremena odojčadi, ali u periodu puberteta potrebe za kalcijumom su maksimalne, jer se najveći deo koštane mase stvara upravo tada. Zdrave navike će dete poneti iz kuće, pa ako voli mleko, jogurt ili sir ono će ga piti i sa 16 godina kao i sa 3, naravno u količini prilagođenoj uzrastu. Potrebe za gvožđem su naročito za devojčice i devojke u pubertetu povećane da bi se nadoknadio manjak izgubljen menstruacijom. Njihovi drugari jačeg pola imaju i veće potrebe od njih. Koliko god vam zvučalo da je ova borba da decu privolite da se zdravo hrane teška, verujte da je vredna svega. Zdravo dete će postati zdrava odrasla osoba.

A za piće?

Voda. Najbolje piće bez mirisa i ukusa, koja je neophodna svakom organizmu pa i vašeg klinca. Voda čini najveći deo svih nas i ne treba je supstituisati bezalkoholnim gaziranim i negaziranim napicima, jer oni jednostavno – nisu ono pravo. Gazirana pića sadrže fosfornu kiselinu koja sprečava apsorpciju kalcijuma, a to znači da nisu zdrava pogotovo za decu kojoj koštani sistem još raste. Kalorije koje se unose pićima su prazne, to su šećeri koji čine haos u organizmu, jer dižu nivo insulina  i spuštaju ga i tako utiču na koncentraciju na nastavi. Ne trebaju im gazirani sokići i prazne kalorije. Jogurt je recimo, mnogo bolji.

Umesto toga, daje klincu da ponese voće recimo banane, pomorandže ili jabuke, one su pune vode i vitamina i minerala i što je najvažnije – zdrave su.

Ishrana školske dece: potrebe za kalorijama

Ishrana dece nije ista ni po polu ni po starosti, ali neke opšte proporcije ipak postoje:

  • 10-13 (devojčice): 1.600 kcal
  • 10-13 (dečaci): 1.800 kcal
  • 14-18 (devojke): 1.800 kcal
  • 14-18 (momci): 2.200 kcal

Ovo su samo orjentacione vrednosti, za aktivnu decu su i veća, prema aktivnostima, intezitetu i dužini trajanja aktivnosti koje imaju.

Ako mislite da je ishrana školske dece – tinejdžera teška, čekajte da vidite kakva je ishrana mlađe dece. To je tema koja će vrlo brzo doći na red. Od 4. marta 2013. očekujte nove članke o ishrani dece i receptima za naše najmlađe, u saradnji sa Metalac posuđem.

129 мишљења на „Ishrana školske dece 10-18 godina“

  1. Draga Majo,

    prosečna visina za devojčicu od 10 godina je 138 cm a težina 32,5 kg. Pozdrav.

  2. Ja imam 46kg a visoka sam 152cm,dali je to normalna kilaza za dete od 10 ipo godina

  3. Draga Marija,

    ti si dete koje raste i razvija se. Nemoj mnogo da se brineš o svojoj težini jer je to sve u granicama noramale. Možeš da imaš tri glavna obroka i dve užine, gledaj da imaš neki ritam obedovanja, tj. da ti obroci budu u isto vreme. Ako ikako možeš izbegavaj brzu hranu, gazirane sokove, trudi se da jedeš što više voća i povrća, ne preteruj u slatkišima. Pij mleko i jedi mlečne proizvode i bavi se nekom fizičkom aktivnošću: plivanje, šetanje, vožnja biciklom, preskakanje vijače… Nemoj da ideš na dijete iz časopise ti nisi gojazna, jednostavno nalaziš se u pubertetu kada se telo menja. Pozdravljam te :)

  4. Imam 10 ipo godina.imam 45 kilograma i visoka sam 151cm.nisam zadovoljna svojom težinom.da li je to normalno

  5. Draga,
    nisi mi napisala koliko imaš godina. Što se tiče “rupe između nogu” to zavisi od tipa tela koje imaš i to je već unapred određeno genetski i to se ne može menjati. Treba da budeš svesna da se ishranom može poboljšati izgled u određenoj meri, ali su geni presudni. Ukoliko želiš dijetu da još malo smršaš, javi mi se.

    Srdačan pozdrav.

    1. Imam 13 ipo godina , hvala Vam , stvarno bih zelela da smrsam da mi s noge ne sastavljaju dok hodam . Imam kao sro sam rekla 54 kile volela bih da imam 50 posto planiram ako smrsam da se bavim manekenstvom i molim vas ako mozete da mi preporucite neki rezim ishrane. Unapred hvala :)

  6. Imam 54 kg , a visoka sam oko 165 .
    Zelim da smrsam, da imam onu “rupu” izmedju nogu, ali ne znam kako? Ne zelim ne zdravu dijetu sa kojom smrsam i za 2 dana vratim kilazu . Radim vezbe kod kuce i zelela bih da postanem manekenka , ali ne znam koju hranu i kolicinu da unosim? Svaki odgovor je vazan ,hvala:)

  7. Poštovana,
    moja ćerka u aprilu puni 12 godina, visoka je 141 cm, teška 33 kg. Molim za Vaš komentar, hvala

  8. Draga Mia,
    mogu da ti korigujem ishranu, tako da smršaš samo par kilograma. Jelovnik se naplaćuje, po cenovniku. Ti, kao devojčica koja nema još 18 godina možeš da dođeš kod mene, ali sa jednim od roditelja. Za pregled je obavezna krvna slika sa svim parametrima koji su naznačeni sa sajta, i koja nije starija od 6 meseci.
    Srdačan pozdrav.

    1. Na ovaj sajt sam sasvim slucajno dosla i nisam informisana o svemu pa me tako interesuju neke stvari. Koliko se naplacuje to da mi odredite isharnu? I koliko bih najvise mogla kila da smrsam tom ishranom? I naravno gde vas moja mama i ja mozemo naci?
      Pozdrav , Mia

  9. Mia,

    pozovi me telefonom ,pa cu te o svemu obavestiti. Ne znam ni odakle si. Žene mršave od 3 do 5 kg mesečno. Dijeta koje radim nisu niskenergetske. Pozdravljam te.

  10. Postovan gospodjo/gospodjice,
    Imam 11god tj. u maju punim 12 imam 46kg i visoka sam 155cm. Dali treba da smrsam ili da se ugojim? Kazu da se od previse mrsanja moze dobiti neka bolest.

    1. Postovan gospodjo/gospodjice,
      Imam 11god tj. u maju punim 12 imam 46kg i visoka sam 155cm. Dali treba da smrsam ili da se ugojim? Kazu da se od previse mrsanja moze dobiti neka bolest

  11. Imam 13 godina,visoka sam oko 165 i imam 58kg.Koliko treba da smrsam?
    Unapred hvala! :)

  12. Nisam u mogucnosti da dodjem.Hocu da smrsam do leta.Nezurim nigde,Da smrsam do juna. :D
    Moze dijeta ovako da mi date sad?
    Pozz.Imam traku vezbam svaki dan.Po 15 min na traci,i 3 serije po 10 trbusnjaka.

    1. Draga, mogu da ti pomognem da smršaš. Možeš da dođeš kod mene na pregled ili da dijetu radimo on line, ako nisi u mogućnosti da dođeš. Uglavnom pošto si maloletna mama mora da dođe sa tobom. Obavezno je da imaš krvnu sliku, koja nije starija od šest meseci, sa svim parametrima koji su naznačeni na sajtu. Pozdravljam te :)

  13. Da ali ja moram da smrsam do juna.
    Mogu li,ako ujutru u skoli pojedem kroasan sa kremom,posle toga vezbam,i pijem vodu sa limunom,svaki dan se povecava za jedan limun.Sto znaci da za 7 dana pijem sedam limuna.STa kazete,da li ovako mogu smrsati do juna?

    1. Bilo bi ti bolje da ne petljaš ništa sama, već da potražiš stručnu pomoć nutricioniste kako bi na zdrav način smršala, ali ti radi kako hoćeš. Pozdravljam te :)

  14. Zovem se Marija imam 13 godina i zelim da smrsam (zbog bazena i mora)inace bila sam mrsava sa 11 a odjednom imam veliki stomak ali se samo primecuje kada sam u kupacem . Molim vas dajte mi savet

  15. Marija, najbolje je da imaš neki svoj lični program ishrane i da ga se držiš. Ako želiš, mogu da ti naprvim. Jelovnik se naplaćuje, a potreban ti je lab. nalaz sa svim parametrima koji su naznačeni na sajtu.
    Sve ostale savete vezane za mršavljenje imaš na sajtu i oni su potpuno besplatni.
    Srdačan pozdrav.

  16. Poštovana,
    Moja ćerka ima 12 godina,visinu 158 cm i težinu 58 kilograma.Ako možete napišite mi koliko kg treba da ima i uputite me gdje mogu da nadjem bmi kalkulator za djecu do 18 godina.
    Srdačan pozdrav!

  17. Poštovana,
    vaša ćerka ima poželjan BMI tj.stanje uhranjenosti (23,2 kg/m2). Njena idelana težina po proračunima je 52 kg. Ipak, idelana je ona kilaža sa kojom se ona oseća dobro. Za kalkulator stvarno ne znam gde ima.
    Srdačan pozdrav.

  18. Koga zanima BMI kalkulator za decu i tinejdžere:
    http://apps.nccd.cdc.gov/dnpabmi/
    Jedino što moram da napomenem jeste da su mere imperijalne, a ne po SI sistemu, tako da ćete morati
    da pretvarate u foot/inch i u pounds…
    Nadam se da će nekom pomoći.
    Pozdrav!
    I još nešto, deco, ne opterećujte se težinom (zbog kupaćeg i zbog mora), vi ste deca i rastete, ne možete rasti istom brzinom u visinu i u “širinu”. Važno je da se hranite zdravo i da se osećate dobro. Par kilograma viška ili manjka neće promeniti vas kao osobu, niti će vas neko više ili manje voleti ili će imati bolje mišljenje o vama ako smršate/ugojite se. Važno je da budete zadovoljni iznutra, i onda će se to vaše zadovoljstvo oslikavati i spolja.

  19. Draga, tvoje Bmi ili tzv. stanje uhranjenosti je 15,4 kg/m2, što znači da po proračunu spadaš u pothranjene osobe. Valjalo bi malo da se ugojiš. Tvoja idealna težina po proračunu je 48 kg.
    Pozdravljam te :)

  20. Imam nesto vise od 16 godina. Visoka sam 176 cm i imam 50 kg. Koliko bih trebala da se ugojim?
    Desava se ponekda da ne jedem nista do uvece a uvece se prejedem, i imam dane kada jedem i po 5 puta dnevno.
    Trenutno mislim da sam smrsala 1-2 kg, pomoc? :)
    I, da, vezbam svakodnevno, ali ne preterano (oko 70 trbusnjaka, plank, 70ak cucnjeva)

  21. imam 12 godina,visinu 156 cm i tezinu 56 kg. Ako mozete napisite mi koliko kilograma treba da imam.Pozdrav.

  22. Nevena,

    spadaš u grupu pothranjenih osoba, trebalo bi da se ugojiš 4-5 kg da bi bila idelana (po proračunu) na tvoju visinu i godine.
    Srdačan pozdrav,

  23. Amela, stanje uhranjenosti (po proračunu) ti je poželjno. Treba da imaš oko 52 kg. (po proračunu). Savetujem ti da ne držiš nikakve dijete, već da se trudiš da imaš tri glavna obroka i dve užine i da što više šetaš ili da se baviš nekim sportom. To je najbolje u tvojim godinama.
    Pozdravljam te :)

  24. Imam 13 ipo godina,idem u osmi razred i odlucila sam da smrsam. Visoka sam oko 165 i do pocetka maja imala sam 60 kg. Krenula sam da vezbam,da trcim i na strogu dijetu. Ne jedem nista sto sadzi secera ili belog brasna. Podelila sam obroke i za mesec smrsala 10 kg. Imam 50 kg,i zelela bi da smrsam jos 3 kile. Da li da uvedem jos stroziju dijetu i vise vezbe? Trcim svaki dan oko 3 km,i setam psa. Vezbam i radim svaki dan trbusnjake i sklekove. Medjutim krenula su da mi se ocrtavaju rebra. Da li mogu sebi da naskodim ako ovo nastavim?

  25. I recimo dosta se dobro drzim po pitanju samokontrole. Priznajem jedem malo,ali ako pojedem nesto sto sam davno izbacila iz ishrane,ako mesto sadrzi vise u 100 gr,a vise od 300 kcal.Osecam se krivom. I ako moji u porodici jedu recimo krompir,meso,torte. Nemam nikakav osecaj da to moram da pojedem. To je odavno prestalo. Srecna sam kad se osecam prazno i gladno. Jedem dosta ovsene kase. Skoro mi je to svaki obrok.

    1. Draga, jelovnik mora da bude raznovrstan, a ne jednoličan. Takođe, u tvojim godinama ne bi trebalo da se “igraš sa dijetama na svoju ruku” i da gladuješ. Treba da imaš tri glavna obroka i dve užine (znači da unosiš belančevine, masti i ugljenih hidrate, jer telo je potrebno sve to da bi normalno funkcionisalo) kao i da se baviš nekom fizičkom aktivnošću. Pozdravljam te.

  26. Sanja Cvetkovic

    zdravo imam 12 godine i visoka sam 160 cm nisam zadovoljna svojim tezinom.Da li je to normalno

  27. Zdravo.Ja imam 14 godina i visoka sam 160 cm , a imam 49 kg .Da li
    je to normalna kilaza naspram moje visine ?

    1. Zdravo, stanje uhranjenosti (BMI) ti je poželjno. I težina ti je po (proračunu) idelana. Tako da nemoj da brineš. Nisi gojazna. Tri glavna obroka, dve užine, fizička aktivnost (šetnja, aerobik, vožnja biciklom, plivanje…) i dobar izgled je zagarantovan.
      Pozdravljam te.

  28. hocuDaSmrsamHitno

    Imam 12 god u septembru punim 13. Visoka sam 160-163 cm i imam 45 kg. Kako da smrsam?? Za 20 dana idem na more. Hitno mi je!!

    1. Hitno, hitno, hitno :)
      Sve što je brzo to je i kuso. Nemoj da gladuješ, molim te, zbog tvog zdravlja. Ti nisi debela, (čak šta više po proračunu) tvoj BMI (stanje uhranjenosti) spadaš u pothranjene osobe.Treba ti koji kilogram još. Pozdrav.

  29. Ako mozete vi mi odgovorite… Zaljubljena sam u jedog decka ima 18 godina, a i on je zaljubljen u mene(bar tako kaze). Mi se dopisujemo preko poruka, a on je imao neku devojku, sa njom je imao ozbiljnu vezu, i zbog mene je raskunuo sa njom i vise nemaju nikakav kontakt. Najvise bih volela kada bih mogla da ga zaboravim

  30. Ana, nisam doktor za ove stvari, više sam generacija tvojih roditelja.
    Život je pred tobom, imaš tek 12 godina. Zabrinuta si zbog kilaže, ti se još fizički razvijaš kao osoba. Zaljubljenost u tom dobu je normalna pojava, ali brzo se menja, jer sazrevaš i na emotivnom planu.
    Dopisivanje preko poruka nije pouzdano, jer ti tu osobu i ne vidiš, ne znaš ni ko je ni šta je, pa ni da li je to uopšte ni dečko, možda je neki lik sa 40 godina.
    Čuvaj se toga, druži se najbolje sa svojim vršnjacima koje poznaješ iz viđenja, a kada prava ljubav dođe, osetićeš to. Kada napuniš 18, znaćeš o čemu govorim.
    Pozdravljam te.

  31. Hvala, ja njega znam. On mi je bio bas super drug, ali odjednom je to postalo drugacije .
    Nije bitno, hvala

  32. Imam 12 godina,decak sam 172 cm i 56 kg koliko ja otprilike treba da imam kilograma?Pozdrav

  33. ja imam 11 godina u oktobru cu 12 imam 57 kilograma sta da radim da li ima neka dijeta za mene

    1. Dunja, tvoj BMI (stanje uhranjenosti) po proračunu je poželjan. Imaš malo viška kilograma, ali nemoj da gladuješ. Imaj tri glavna obroka i dve užine. Nemoj da jedeš pohovano, puno testa i slatkiša. Imaj neku fizičku aktivnost (šetnja, vožnja biciklom, plivanja). Ukoliko želiš jelovnik/dijetu, mogu da ti napišem. To se naplaćuje po cenovniku i potreban ti je lab. nalaz. Pozdravljam te.

  34. Postovani,
    Imam 12 godina,visoka sam oko 147cm,a teska sam 45kg. Ja mislim da treba da drzim dijetu…?

    Hvala unapred.

  35. Stanje uhranjenosti (po proračunu) je poželjno. Idealna težina ti je 43 kg, znači malo više sporta (šetnje, plivanje, vožnje biciklom) i malo manje slatkiša. Ne treba ti dijeta :) Pozdravljam te.

  36. Ja imam 12 godina idem u peti razred imam 58 kg a visoka sam sam 161cm.Pa se pitam DA li je to normalno za moje godine.A u slobodno vreme trcim radim vezbe a I treniram folklor.:-) <3 Hvala Unapred

  37. Draga Katarina, ne bi bilo loše da malo povedeš računa o ishrani. Imaš malo viška, ali ništa strašno. Ne treba ti dijeta, samo malo smanji slatkiše i testo i obavezno uvedi fizičku aktivnost u svoj život. Šetaj, vozi biciklu, plivaj…
    Pozdravljam te :)

  38. Sa mojom cerkom je sve u redu ona ima 30 kilograma i nejede puno slatkisa i grickalica na dan uzme jednu cokoladicu malu i to je to za dva dana …. Mi nemamo problema , ona je imala pre 40 kilograma i drzala je dijetu nedelju dana i za nedelju dana je smrsala 10 kilograma i sada je sve super !! Poslusala me je za dijetu !!

    1. Draga gospođo, 10 kg za nedelju dana je zaista mnogoooo za jednu devojčicu u razvoju, ali i čak i za odraslu osobu. I nije dobro da na takav način gubi kilograme. Prebrzo. Neka se ona zdravo hrani i neka ima neku fizičku aktivnost. Pozdrav.

  39. Imam 14god idem u teretanu dizem tegove jedem 5puta dnevno imam 52kg i 175cm visok.da li mi je dobra tezina?
    Ne jedem slatkise slanise.unosim dosta proteina
    I da li smem koristiti suplemente,kreatin?
    I da li je dobro sto jedem samo zdravu hranu?i da li je to ortoreksija?
    A evo ishrana. 1.obrok 2jaja 1 sardina 5 parceta hleba. 2.obrok 50g piletine i krompirići hleb 3.obrok nesto kuvano boranija,grasak pasulj. 4.Pre treninga 2vocke 5.posle treninga 2 kuvana jaja 500cokoladno mleko.6 piletina sir 1casa mleka hleb

  40. Nikola, po proračunu spadaš u pothranjene osobe. Znači treba ti koji kilogram. Možeš da ideš u teteratanu, ali nemoj da preteruješ. Suplementi zahtevaju redovnu kontrolu krvne slike, zato vodi računa. U tvojim godinama treba da se trudiš da jedeš sve: mleko i proizvode (jogurt, kiselo mleko, sir, čokoladno mleko) jaja, meso (piletinu, junetinu, ćuretinu, ribu: skušu, hranigu, losos, pastrmku, tunu), integralni hleb i žitarice, voće, ponekad i neki slatkiš. Pozdravljam te :)

  41. Imam 15 godina, 158cm sam visoka i imam 51kg. Da li je to normalno i koliko kalorija treba dnevno da unosim, ako svakog dana imam trening 2 sata?

  42. Zdravo!
    Danas sam napunila 12 godina i visoka sam 148cm,a teska 30 kg… Izvini te, ali koja je moja idealna tezina i visina za dvanaestogodisnjakinju…. Hvala puno, unapred!!!!

  43. Imam 13,5 godina.Visoka sam 168 i imam 44kg.Imala sam 48 i izgledala sam dosta deblje(nisam imala ‘rupu’izmedju nogu imala sam deblje ruke itd.Za otprilike 2nedelje ja sam smrsala ta 4kila uspomoc svakodnevnog vezbanja i vode sa limunom na prazan zeludac.Proslo je mesec dana od tad cak sam bila i na moru i nisam se ugojila ni 1kg i ako sam svakodnevno jela kolace i sladolede.Ali bez obzira na to ja se i dalje mnogo plasim da cu da se ugojim,da cu da se vvratim na staro(iako ja u stvari nisam ni bila debela nikad).Ja sam svesna da je to sad vec problem psihicke prirode ali jednostavno ne znam sta da radim.Moji se mnogo brinu da vec nemam pocetak anorksije iako sam ja sigurna da nemam i mislim da jedem sasvim dovoljno.Doruckujem musli sa jogurtom,rucam sta i svi drugi,izmedju obroka imam voce i uvece vecera mi je salata.Mama me zadnjih dana kljuka sa krofnama plazmom i ostalim zato sto je ubedjena da jedem mnogo maloo.Kada mi to bukvalno ugura u usta ja pojedem ali posle toga osecam bes i strah i pocnem da vezbam ko luda.Pomozite molim vas!

    1. Draga, ti spadaš u pothranjene osobe, u to sumnje nema. O kakvim rupama ti pričaš? Da li ti znaš da li ti zanš da postoje više tipova tela pa ne možeš ti da spadaš u grupu koju ti želiš. Tvoja mama je u pravu što se brine, ti moraš malo da se ugojiš. Ti sad verovatno imaš kao uzor neke manekenke ali znaj da je to pogrešno . Ti si osoba za sebe još rasteš i razvijaš se i po proračunu tvoja idelana težina je 50 do 52 kg. Matetematika sigurno ne laže. Ako mi ne veruješ pogledaj ovo: https://nadijeti.com/mrsavljenje/dijeta/kalkulatori/kalkulator-idealna-telesna-tezina/
      Molim te, poslušaj tvoju majku jer u suprotnom možeš imati veoma ozbiljne posledice po tvoje zdravlje. Nemoj da osećaš nikakvu grižu savesti nego budi zahvalan što imaš odgovorne roditelje koji ti žele dobro.
      Ako još smem nešto da ti predložim. Voda sa limunom na prazan stomak je veoma loša ideja kao i preskakavnje obroka. Nemoj ad se brineš da izledaš kao neki top model nego gledaj da budeš odgovorna prema svom zdravlju . Pozdravljam te, i uzmi se u pamet.

      1. Pa šta ćeš sad?
        na sajtu imaš gomilu besplatnih saveta, ali ako želiš plan ishrane tzv. dijetu za mršavljenje, to se naplaćuje, po cenovniku.
        Srdačan pozdrav,

  44. Cao imam 11 godina visoka sam 145cm imam 52kg da li bi trebalo da smrsam?Unapred hvala…..

    1. Bilo bi poželjno da malo smršaš. Ali, nemoj sama nešto da petljaš. Imaj tri glavna obroka i dve užine i uvedi neku fizičku aktivnost. Imaš puno saveta ovde na sajtu, pa čitaj. Naravno, ukoliko želiš dijetu/jelovnik možeš me kontaktirati. Dijete se naplaćuje po cenovniku. A za izradu potreban je i lab. nalaz.
      Srdačan pozdrav :)

  45. Imam 14 godina,162 cm visina,a tezina 53 kg. Ne znam da li je to normalno,ali ja sam zadovoljna. Uvek sam protiv dijete.

  46. Ja sam visoka oko 148cm. Jula sam napunila 12 godina. Koliko trebam da budem teska?

  47. Zdravo,imam 13 godina,visoka sam oko 1,63 a imam 57 kg..Da li je to normalno za moje godine i visinu? I postoji li neka dijeta za gubitak kilograma u nogama i zadnjici.Hvala unapred.

  48. Zdravo Jelena,
    Bilo bi mi jako drago da pročitaš CEO tekst i SVE komentare na njega. Tada bi videla da si postavila pitanje koje su tvoje vršnjakinje već postavile i dobile odgovor.
    A što se tiče gojaznosti – ukusaš svoje podatke u kalkulator i dobićeš rezultat.
    E, da… postoji dijeta i ona se najkraće sastoji u tome da ne jedeš čips i ostale slatkiše i slaniše, ne piješ kolu, već da jedeš namirnice odavde: https://nadijeti.com/2011/01/17/piramida-zdrave-ishrane/

  49. Dobar dan imam 16 god, visoka sam 163cm i imam 64 kg…Koliko imam viska i kako da ih skinem…hvala unapred na odgovoru

    1. Majo,
      tvoj BMI (stanje uhranjenosti) je pozeljan. Tvoja idelana težina je 56 kg (po proračunu). Višak možeš da skineš dijetom od strane nutricioniste, ili da sama povedeš računa o ishrani. Da se uobročiš, da vodiš računa o pripremi hrane i da uvedeš neku fizikičku aktivnost. Pozdravljam te :)

  50. ja imam 14 godina visoka sam 158 imam 61 kg uvek o sebi brinem sta jedem , koliko jedem plasim se uvek da necu smrsati pomozite mi molim vas :(

    1. Maria,
      jedino ako želiš da ti napravim jelovnik, pa da smršaš na zdrav način. Zato ti je potrebno da imaš lab.nalaz koji nije stariji od šest meseci sa svim parametrima koji su naznačeni na sajtu. Dijeta se naplaćuje po cenovniku, koji takođe imaš na sajtu. S obzirom da si maloletna bilo bi poželjno da na pregled, dođeš sa jednim od roditelja. Ukoliko ne želiš od mene jelovnik, mogu da ti kažem da na sajtu imaš dosta saveta o mršavljenju koji su besplatni pa možeš da čitaš, ako želiš. Veoma je važno da imaš tri glavna obroka i dve užine, da imaš neku fizičku aktivnost, kao i to da ne gladuješ već da kroz hranu unosiš sve potrebne hranljive materije u određenim količinama da bi tvoje telo moglo da funcioniše i da budeš zdrava. Pozdravljam te :)

  51. Imam 15 godina musko sam visok sam 150 a tezak oko 40 kg sta trebam s
    Jesti da syo brze porastem ? Ne idem u mc ne pijem coca-colu ace tee itd nezz sta je problem

  52. Imam 15 godina visok sam 150/151 tezak bluzu 40 kg muskarac sam i moze savwt sta da jedem da ato brze izrastem dok mogu ?

    1. Petre, neki specijalini recept nemam, to je uglavnom genetska predispozija. Da li su ti i roditelji nižeg rasta? Trudi se da se zdravo hraniš i da imaš neku fizičku aktivnost. Pozdravljam te :)

  53. Ja imam 60 kg idem u 5. razred i visok sam 1,50.da li da drzim dijetu???
    Hvala unapred.

    1. Ognjene, imaš malo viška (po mojim proračunima), ali nije ništa strašno. Ne moraš da držiš dijetu, nego povedi malo računa o ishrani, uobroči se, nemoj da jedeš puno testa, slatkiša i nemoj da piješ gazirano. Obavezno uvedi neki fizičku aktivnost, po tvojoj želji. Trčanje, plivanje itd. Pozdravljam te.

      1. Do skoro sam trenirao vaterpolo sad hocu box.Ali mama o tata ne zele da me upisu.

        1. Ognjene, vaterpolo je jako zdrav i odličan izbor sporta za dečake, pa bi bilo dobro da nastaviš sa tim, box je malo grublji. Pozdravljam te :)

    2. Zdravo,imam 13 i po godina,56 kg i visoka sam oko 164cm.Koja je moja idealna tezina?

      1. Zdravo Katarina,

        tvoj BMI (stanje uhranjenosti) je poželjno. Tvoja idelana telesna težina je 54 kg, to je proračunu, nisi ti gojazna. Samo nemojpuno slatkiša, testa i gaziranog da koristiš u ishrani i obavezno imaj neku fizičku aktivnost. Inače, sve kalkulatore ya izračunavanje imaš na sajtu, pa si sve ovo mogla i sama da izračunaš, bez moje pomoći. Pozdravljam te :)

      1. Nisi mi napisala koliko imaš godina. Povedi računa o svojoj ishrani, nemoj da jedeš puno slatkiša, testa i da piješ gazirano. Pripremaj hranu na zdrav način, ali ne gladuj. Uvedi neku fizičku aktivnost: trčanje, plivanje…ono šta tebi najviše odgovara i šta voliš, i to je to. Pozdravljam te :)

      2. Iskra, nisi mi napisala koliko imaš godina. Potrudi se da promeniš način ishrane i da uvedeš neki sport u svoj život. Na sajtu imaš gomilu besplatnih saveta pa čitaj. Pozdarvljam te :)

    3. Imam 14 godina i 56 kilograma,visoka sam 158,svesna sam toga da sam jos uvek mlada da drzim dijete.Imam visak na stomaku i malo izmedju nogu,zelim to da skinem u najbrzem roku,ako imate neki savet dobro bi mi dosao,hvala. :)

      1. Jelena, nisi ti mala da ne bi mogla da imaš svoj plan ishrane. Ja radim dijete /plan ishrane koje nisu niskoenergetske, pa od toga ništa loše ti ne bi bilo. Ipak, ako ne želiš plan, povedi sama malo računa o ishrani i uvedi neki sport u tvoj život. Na sajtu imaš gomilu bespalatnih saveta, samo je potrebno da izvojiš malo vremena i sve odgovore ćeš naći upravo ovde. Ukoliko se odlučiš za plan ishrane, on se naplaćuje po cenovniku, potreban ti je lab. nalaz. Pozdravljam te :)

    4. Imam 16 godina, visoka sam 168 i imam 58 kila. Hranim se prilicno nezdravo (neredovni obroci, prejedanje, nezdrava hrana) i zelela bih da to promenim, da budem zdrava i da izgledam lepo. Vec nedeljama citam o ugljenim hidratima, mastima, vlaknima i nista ne razumem, takodje na svakoj stranici pise nesto drugo. Shvatila sam da je osnova zdrave ishrane da imam 5 obroka na dan, da ne preskacem dorucak, ne jedem kasno.. Ali sta tacno jesti? Za dorucak, uzinu, rucak, veceru?

      1. Andrijana, jedino da ti odradim plan ishrane, pa da središ kilažu. Plan ishrane se naplaćuje po cenovniku i potreban ti je lab. nalaz koji nije stariji od šest meseci. Ukoliko želiš, možeš me pozvati telefonom. Pošto još nemaš 18 godina potrebno je da jedan od tvojih roditelja pođe sa tobom.
        Srdačan pozdrav,

    5. Visoka sam 159,5cm i teška 65 kg moje pitanje glasi da li sam ,,debela,,? inače imam 14 godina .Molim za sto brži odgovor,u napred hvala :D

        1. Hvala ali da li po tome ja treba da smrsam ili ne ? fizicku aktivnost sem setnje ne mogu da obavljam jos uvek je sam imala problema sa kolenima .-Bespomocna sam koliko sam opsednuta svojim izgledom .Pocela sam i obroke da preskacem u nadi da cu smrsati pa tako da ponovim pitanje da li treba da smrsam ili ne ???

          1. Mirjana, nikako nemoj da preskačeš obroke, jer je to uvod u prejedanje i potom u dobijanje na težini. Ja ne mogu tebi da kažem da ti treba da smršaš ili ne, to je tvoja odluka, jer ti najbolje znaš kako se osećaš u svojem telu.
            Nemoj se samo ograničiti na ovaj članak, pregledaj ceo sajt i naći ćeš masu članaka kako zdravije da se hraniš i ubrzaš metabolizam. Da ponovim, ne preskači obroke i ne gladuj, a hrani se sa na zdraviji način. Manje pohovanog, prženog u dubokom ulju, manje sokova i grickalica, a više povrća i voća i šetnje na svežem vazduhu, proleće dolazi i biće sve lepše.
            Pozdravljam te.

      1. Imam 13god. visok sam 172cm i imam 68kg treniram fudbal i radim vežbe kod kuće(Trbušnjake,sklekove itd.)Hteo bih da smršam još nekih 5-10kg!Ako neko može da mi pomogne kako da smršam neka ostavi odgovor!Hvala,unapred!

      2. imam cerku od 11god koja ima 143cm visina i 50kg. vodila sam je kod nutricioniste ali se ona protini svakoj dijeti,dolazimo u sukob oko njene ishrane i stalno kaze kako je gladna ne zanima je to sto nema sta da obuce,krvna slika joj je odlicna ali muku mucimo sa kilazom sta da radim hvala unapred zabrinuta majka

        1. Poštovana,
          Vaša ćerka je devojčica koja se razvija i potrebno je da jelovnik bude prilagođen njenim godinama i aktivnostima i naravno hranom iz svih grupa namirnica. Dakle, nema velikog odricanja, osim slatkiša, sokova, čipseva i ostalih nepotrebnih, nutritivno bezvrednih namirnica.
          Ukoliko je jelovnik napravljen kako treba, ona nebi trebalo da bude gladna. Ako mala voli da jede, predložite joj da se fizički aktivira, što joj jako može pomoći da reši problem kilaže. Deca vole da se ugledaju na nekoga iz blizine, možda nije loše da se i vi priključite sa njom tokom ishrane ili fizičke aktivnosti. Mogućnosti su velike: plivanje, aerobik, zumba, šetnja… itd.

          1. hvala puno na odgovoru,samo razlika je u tome sto ja imam 34god.157cm i 52kg.kako cu da se uklopim sa njom,ona inace ne jede slatkise retko pije gazirano i prosto ni mi sami nismo svesni kako se sve tako lepi za nju. hvala

      3. Imam 13 g. 113kg i 173 cm zelim da smrsam posto sam sedmi razred ali za osmi razred ocu da budem mrsav resimo za mesec dana da smrsam 35kg sta sve trebam da radim ,da trcim da da se zdravo hranim neznam sta jos sta vi predlazete. poz.

        1. Milane, ovo je ozbiljan problem za trinaestogodišnjaka (13!).
          Za mesec dana nema teoretske šanse da smršaš 35 kilograma. Zdravo je izgubiti do 8 kg mesečno, naravno uz pravu dijetu i odgovarajuću fizičku aktivnost. Ne znam da li si malo čitao tekstove na temu zdravog mršavljenja ovde na sajtu, ali 35 kg manje za mesec dana je nemoguće. Preparate ti ne savetujem da koristiš, ako ti je stalo do tvoga zdravlja.
          Ti bi pod hitno trebalo da ideš na dijetu, ali pre svega moraš da sa roditeljima o ovome ozbiljno porazgovaraš.
          Ako želiš, mogu ti napraviti jelovnik (dijetu), po cenovniku, a zdravo možeš da smršaš do 7 kg mesečno.
          Pozdravljam te.

      4. ja imam 12 god i 48kg ali sam visoka 157cm mozda to nije strasno ali se to nekako veoma odrazilo na moje tijelo i imam osecaj ko da imam 60kg !! kako da preoblikujem svoje telo u normalu, a da ne narusim zdravlje?? :{

        1. Uobroči se, nemoj previše da jedeš slatkiše, testo, pohovano, prženo u dubokom ulju, grickalice ni da piješ gazirano. Obavezno u svoj život uvedi neku fizičku aktivnost: šetnju, plivanje, vožnju bicklom..itd. i dobar izgled je zagarantovan. Pozdravljam te :)

      Затворено за коментаре.