Скочи на садржај

Ocena dijete: UN dijeta

UN dijeta – uvodna reč

U masi novih dijeta izdvaja se UN dijeta, koja je u poslednje vreme veoma popularna. Lako je možete naći na internetu i ukoliko se praktikuje „dovodi do skidanja kilograma, kao i do promene metabolizma, pa se izgubljeni kilogrami ne vraćaju“. Ovo definitivno nisam poverovala, jer je predviđeni rok za držanje UN dijete 90 dana. Šta znači kada pročitate ovako nešto? To znači da dijeta ne predviđa stalnu promenu rđavih navika, već poslušno pridržavanje plana ishrane u tom tromesečnom periodu. Međutim, ukoliko odustanete pre isteka 90 dana, kako se tamo kaže, „smršaćete, ali ne dolazi do promene metabolizma“. Mooolim?

Šta u stvari predviđa UN dijeta?

Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

UN dijeta predviđa da se u nedelji hranite po danima koji se ciklično menjaju, dakle: svaki dan – drugačija hrana:

  1. Proteinski dan
  2. Skrobni dan
  3. Ugljenohidratni dan
  4. Voćni dan

Potom opet ide proteinski i tako redom, bez promene redosleda dana.

DORUČAK

  • Doručak je svih 90 dana isti, bez izuzetka: voće. Količine su: dve iste voćke (recimo 2 jabuke) ili šaka suvog voća.

1. Proteinski dan

RUČAK

  • Supa,  bez rezanaca, 1 šolja / 2,5-3 dl,  a ako se konzumiraju mlečni proizvodi, onda se supa ne konzumira,
  • Hleb ili pecivo, parče integralnog hleba,
  • Meso: bareno, dinstano ili pečeno (jenda porcija = 3 parčeta, do 250 gr) ili 3 jaja (kuvana ili pečena) ili nešto od mlečnih proizvoda ili soje,
  • Salata, bez ograničenja, začinjena sa jednom kašikom ulja.

VEČERA

  • Večera je ista kao i za ručak, ali bez supe i hleba. Ako imate meso za ručak, imaćete ga i za večeru, a ako ste imali jaja za ručak, biće isto i u večeri.

2. Skrobni dan

RUČAK

  • Hleb ili pecivo, recimo parče integralnog hleba,
  • Kuvano jelo, bez mesa: pasulj, sočivo, grašak, pirinač ili krompir, pun tanjir, uz dodatak začina: so, začin, biber, kuvani paradajz, kečap.
  • Salata

VEČERA

  • Večera je kao za ručak, ali bez hleba, u količini od pola tanjira.

3. Ugljenohidratni dan

RUČAK

  • Kuvana testenina sa dodatkom začina (recimo kečapa ili slično) ili pizza sa kečapom ili slano pecivo u istoj količini.

VEČERA

  • Torta (2 manja komada) ili kolač (3-4 komada) ili sladoled (3-4 kugle),
  • Dodatak: 1 rebro čokolade za kuvanje, možete ga jesti kao takvo ili izrendati na ovo gore.

4. Voćni dan

  • Ručak i večera su baš kao i doručak – voće, s tim da ga možete jesti u većim količinama i možete ih mešati u istom jelu.

Napomene:

  • U proteinskom danu različite vrste proteina se ne mešaju u istom obroku ni u istom danu.
  • Posle isteka 28 dana (7 ciklusa x 4 dana) sledećeg dana je vodeni dan – ne jede se ništa a pije samo voda. Po isteku tog dana nastavlja se proteinskim danom.
  • Dozvoljno je piti čajeve i kafu, ali nezaslađene. Sokove treba izbegavati.
  • Svakodnevno treba uzimati po jednu tabletu multivitamina i/ili oligominerala.
  • Pauze između obroka u proteinskom danu su 4 sata, u skrobnom i ugljenohidratnom 3 sata, a u voćnom 2 sata. Uveče posle 20 h se ne jede ništa.
  • Posle 90 dana UN dijete kreće izmenjeni ciklus dijete u kojem je za doručak i dalje voće, a ručak i večera su normalni. Posle ovog drugog ciklusa od 90 dana nije preporučljivo dalje držati ovu dijetu, već možete ponovo početi tek nakon isteka nova tri meseca.

Ocena UN dijete

Foto: nuchylee / FreeDigitalPhotos.net
Ugljenohidratni dan. Foto: nuchylee / FreeDigitalPhotos.net

Koliko god se trudila, teško mogu pronaći pozitivne strane UN dijete. U stvari, evo njih svega par:

  • Supa je veoma dobar izbor za početak svakog ručka, jer spečava zatvor i olakšava varenje hrane.
  • Priprema mesa u toku proteinskog dana je pun pogodak, jer su zdravi načini pripreme mesa: kuvano, dinstano i pečeno. Nema prženja i pohovanja u zdravoj ishrani.
  • Voće je zdravo unositi svaki dan, tako se, pored kalorija unose i neophodni nam vitamini i štiti imunitet.

Pozitivne strane UN dijete su u senci negativnih, pa je možda dovoljno samo ukazati na kontradiktornosti kojima je ova dijeta krcata. Evo njih nekoliko:

  • Najočigledniji je taj da su recimo pauze između obroka kod skrobnog i ugljenohidratnog dana svega 3 sata. UN dijeta predviđa 3 obroka, doručak, ručak i večeru, to znači 3×3=9 časova. Dan ima znatno više, 24 časa. Ako spavate 8 h, a 13 sati dnevno ne jedete, otićete na spavanje gladni, osim ako imate još koji obrok osim predviđena tri?
  • Analogno prethodnom, u toku voćnog dana se jede na svaka dva sata. Ako recimo spavate 8 časova, a budni ste 16, znači da bi trebalo da imate 6 obroka da bi ispoštovali pravilo da jedete na svaka dva sata i da nema jela posle 20h. Ovo je sve naravno, pogrešno. Bićete gladni mnogo pre nego što odete na spavanje ako samo jedete voće.
  • Vodeni dan je još veća glupost: Kada ništa ne jedete organizam energiju crpi iz rezervi, a prvo će da isprazni rezerve glikogena iz jetre i belančevine iz mišića pre nego što će da upotrebi masno tkivo kao energiju. Toga dana ćete se osećati malaksalo, tromo, opašće vam koncetracija i radna sposobnost.

Nejasno je šta je tvorac UN dijete mislio kad je odedio ishranu po grupama različitim danima. Telu je svaki dan potrebno da unosimo hranu iz svih grupa, a ne samo iz jedne. Pored toga, potrebno je unositi hranu u optimalnim količinama ukoliko želite da očuvate zdravlje, pogrešno je da jedan bude proteinski, drugi skrobni, treći ugljenohidratni, a četvrti voćni. Svaki dan treba da unosimo i belančevine i masti i uljene hidrate, baš kao i vlakna, minerale i vitamine i druge mikronutrijente. Kao rešenje nedostatka vitamina i minerala, tvorac (ili tvorci) UN dijete nude multivitaminsku/oligomineralnu tabletu jednom dnevno. Bezveze.

Dijeta nema preciziran kalorijski unos, nije prilagođena bilo kome, već daje opštu preporuku za unos. Kao što znate, svima nama je dnevna kalorijska potreba za kalorijama različita, pa kako onda da se hranimo istom količinom hrane? Naročito obolele osobe ukoliko pokušaju sa ovakvom dijetom ne mogu da se nadaju ničem dobrom. Ukoliko budete gladni u toku dijete, a mogućnost svakako postoji, sutradan će vam se povećati apetit, pa ukoliko nemate jaku volju lako možete preterati sa hranom i prekršiti dijetu.

Tri obroka nisu recept za ubrzavanje metabolizma. Jednostavno, uz tri glavna obroka potrebno je uvesti i par užina da bi držali nivo šećera u krvi što ravnomernijim, ali to ova dijeta ne predviđa. Užine je najbolje da budu upravo voćne.

UN dijeta ne prepisuje fizičku aktivnost kao integralni deo terapije. Umesto toga, akcenat je na hrani i pravilima koje treba poštovati. Cilj dijete nije je da poštujemo pravila 90 ili 90+90 dana a onda da nastavimo po starom. Onda nismo izvukli pouku da je potrebno da promenimo loše navike u ishrani kao jedini trajan način da smršamo. Ako toga nema, vaš trud je uzaludan.

U životu ponekad neke lude ideje donesu nešto dobro, ali ne i u ovom slučaju. Da budem sasvim precizna: pomoću UN dijete možete smršati, ali to neće biti ni zdravo ni trajno mršavljenje. Šokiraćete metabolizam iz dana u dan, smanjićete imunitet, narušićete zdravlje i povećaćete rizik od jo-jo efekta po završetku ciklusa dijete. Da li je to ono što želite?

13 мишљења на „Ocena dijete: UN dijeta“

  1. Ovu dijetu je drzala moja mama dva meseca i za to vreme je smrsala 20 kg,izgledala je odlicno,na zalost po prestanku drzanja dijete sve je vratila i to u kratkom roku,metabolizam joj se nije ubrzao,imunitet je opao sto je rezultiralo rakom pluca. Svaka dijeta u kojo se gubi mnogo kilograma za kratko vreme je pogubna i za vas organizam i za vas zivot !!!!!

    1. tvoja mama siguro nije dobila rak zbog toga! Ja to mogu da potvrdim jer sam zdravstveni radnik! Najlakse je traziti krivca u svemu

  2. Pozdrav čitaocima!Upravo čitam i tragam za raznim dijetama,pa naletih na ovaj blog o negativnim stranama UN dijete,pa da kažem i ja par stvarima o svom iskustvu.
    UN dijetu sam počela držati 26.02.2013. nakon dugog razmišljanja,a završila je 27.05.2013. i skinula sam ukupno 24kg za ta 3 meseca.Uradila sam krvnu sliku i urin i sve je bilo u redu.Ali ono sto sam ja primetila kao tegobu koja mi se pojavila u trecem mesecu UN i traje jos i dan danas je to sto me poceo zeludac boleti,iako sam ja doruckovala i uzinala po 2 vocke,nekad i vise,prosto je bilo nemoguce izdrzati do rucka.Bolovi su bili jaki tokom celog prepodneva,nekada se desavalo da nisam mogla stajati na nogama.Posle tih 90dana sam krenula na 90dana odrzavanja,ali zbog zeluca nisam mogla duze od 15 dana i pocela sam se vracati postepeno staroj,ali odabranoj ishrani,skinula sam jos 5kg tokom ova 2mes,a zeludac je sad malo bolje otkad imam redovan dorucak,s tim da moram jesti cim ustanem jer inace boli.To nazalost nisam spomenula doktorici,svi govore MA TO TI JE ZATO STO SE SMANJIO!moze,a i ne mora da znaci.Ali ipak svi mi lepo savetuju da se vise ne vracam toj dijeti.Inace sam imala 111kg,sada imam 82-83kg varira,a imam u planu jos 13tak kg skinuti.Veliki pozdrav od mene!

    1. Jako je pogresno sto to niste pomenuli doktorki. Bol u zelucu je jako ozbiljna stvar. Kao student zavrsne godine veterine i neko ko je imao problem sa zelucem usled preteranog konzumiranja coca-cola-e ali i neko ko UN dijetu vidi vise kao vid uvodjenja neke normalnije ishrane (posto moja uobicajna ishrana nije ni malo za pohvalu koliko god da sam svesna da je t lose po mene) savetujem Vam da odete kod lekara i kazete da imate problem sa zelucem. Obzirom da se konzumira velika kolicina voca i da se skoro ne konzumiraju mlecni proizvodi uvek postoji mogucnost da ste narusili zastitni sloj zeluca ili da je pocela da vam se luci veca kolicina hlorovodonicne kiseline. Apsolutna je neistina da zeludac moze da Vas boli zbog toga sto se smanjio jer bi se zapanjili kada bi znal koliko je taj organ elastican. Iskreno Vam savetujem da st pre konsultujete lekara…

  3. Sanja,hvala na savetu.Taj problem ignorisem i dan danas.I sada,nakon 3 meseca posle Un,do dorucka me strasno zaboli zeludac ako ne doruckujem pola sata posle ustajanja.Posle sve bude ok…

  4. moja majka je drzala dijetu punih 90 dana ,odmarla tri meseca i opet izdrala 90 dana,…imunitet joj je toliko opao da su doktori bili sokirani,….smrsala je 30 kg i bila je vise nego doterala liniju,…ali,….zbog oslabelog imuniteta napala je bakterija razorila imuni sistem ,napala kozu,..presla na kosti i nazalost majka mi je umrla u 53 oj godini zivota,…napao je pemfigus vulgaris,..doktor nam je reko da joj je imunitet opao zbog dijete,jer nije organizam mogao da se brani od bakterija,..ljudi ne drzi te ovu dijetu ni za zivu glavu

  5. Imam jedno pitanje. S obzirom na to da ja treba da skinem samo 7-8 kilograma, a kada bih bila na ovoj dijeti 3 meseca skinula bih mnogo vise, a ne zelim, da li bih mogla da prekinem dijetu kada dostignem zeljenu kilazu? I sta bih onda, kada prestanem sa dijetom, trebala da jedem i koliko dugo da mi se kilogrami ne bi povratili? Hvala unapred.

    1. Mina, možda nisi dobro pročitala moju ocenu ove dijete. Ukratko: ne preporučujem da je držiš uopšte. Na primer: Zar zaista misliš da je vodeni dan pametan? Ili skrobni ili voćni? Nije. Svaki dan treba unositi ono što je telu potrebno, a ne kojekakve kombinacije u cilju eliminisanja onoga što nam svima treba. Svaki dan.

      Iz statistika posećenosti stranica, vidim da je ovo jedan od čitanijih članaka na sajtu. Molila bih sve vas da ovu i svaku sličnu dijetu pustite “niz vodu” i razmislite dobro kako vaš organizam funkcioniše. Bez razmišljanja nema napretka, molim vas da se informišete do kraja, stoga pročitajte ceo tekst.

      Najbolje savete koje vam mogu dati se nalaze u članku https://nadijeti.com/2013/02/09/najbolji-saveti-nutricionista-mrsavljenje-beograd/

  6. Posle porodjaja sam drzala ovu dijetu tri meseca uz manje ili vise pridrzavanja.Uspela sam da skinem 16 kg od tada osciliram kilo dve gore dole i to je to.Pila sam svo vreme kompleks vitamina i nisam imala nikakvih problem kontrolisala sam krvnu sliku.

  7. Poštovana,
    ja se ishranom bavim profesionalno, a ne amaterski. Uz svo dužno poštovanje ne slažem se sa vašim stavovima jer medicinska dijetitika nije kvazi nauka. Negativne posledice ne moraju da se jave odmah, ali kad se jave, onda ćete znati od čega su. Svrha postojanja ove i ostalih popularnih dijeta je da bi njihov tvorac napisao knjigu i zaradio novac, bez obzira na to ko će ih pročitati i na koji način primeniti. S druge strane meni je apsolutni prioritet zdravlje pacijenta, a ne novačana satisfakcija, pa sam redovno i poklanjala besplatne izrade dijeta u šta se i sami možete uveriti na ovom sajtu. Uzgred da napomenem da ću i za Novogodišnje praznike opet obradovati neku čitateljku ili čitaoca besplatnom izradom personalizovane dijete, ali o tome za par dana.
    Srdačan pozdrav.

  8. Cao svima,ovu dijetu sam pocela pre nekih 15 dana,sve je o.k.nema nekih posebnih problema.Ali…interesuje me a ujedno i zabrinjava jedna stvar,da li je moguce da mi se poremetio mesecni ciklus,trebalo je da bude tacno tog dana kada sam dijetu i pocela ali ga nema.Pozdrav svima,a uzgred da kazem da imam 61 kg.a planiram da idem do 57kg.

    1. Naravno da je moguća. Draga, nije ti dobra dijeta, nemoj da se igraš. Kada je dijeta dobro izbalansirana, ne može doći do bilo kakvog poremećaja. Javi se, ako želiš pravu dijetu za tebe.
      Srdačan pozdrav.

      p.s. Smatram da je dalja diskusija na ovu temu nepotrebna.

Затворено за коментаре.