Скочи на садржај

Korak po korak: Salata od povrća na Jasnin način

Biljana Tasić, Foto: Vesna Lalić, objavljeno na portalu “Blic Žena” 25. 06. 2011.

Ove nedelje, specijalno zbog čitateljki portala “Žena”, u kuhinji hotela “Moskva” obrela se naša nuticionistkinja Jasna Anđelković. Ne dajte da vas njen izgled devojčice zavara, Jasna je ekspert u svom poslu i odličan nutricionista. Pored svog bloga o pravilnom načinu ishrane, napisala je i online kuvar, a svake nedelje obraduje čitateljke naših magazina “Blic Žena” i “Kuhinja” savetima o pravilnoj ishrani. Za čitateljke našeg portala, često užurbane i uvek u trci sa vremenom, ona je pripremala salatu od povrća i ujedno otkrila kako bi trebalo da se hranimo tokom letnjih dana da bismo izbegli dehidraciju, malaksalost i neželjene kilograme.
jasna-nutricionista-2011

Što raznovrsnije to bolje

Prema rečima Jasne Anđelković salate su pravi izbor kada je letnja ishrana u pitanju. Što raznovrsnije to bolje.

-Svo povrće u kome možemo da uživamo tokom leta najbolje je pripremiti kao salatu, jer osigurava mnoštvo vitamina i minerala, zadovoljava potrebu za grickanjem i podstiče razna pozitivna delovanja u našem organizmu, pre svega varenje i detoksikaciju – kaže ona dok gleda u šarenilo povrća i začina na stolu.

Salata od povrća, koju je osmislila naša nutricionistkinja je jednostavna, puna vitamina, minerala i veoma osvežavajuća. Dok renda šargarepu, Jasna dalje objašnjava zašto bi salata od voća i povrća obavezno trebalo da postane deo naše svakodnevne ishrane tokom vrelih letnjih dana.
– Kada su dani izrazito topli gubimo dosta tečnosti i minerala, a najbolje i najbrže ćemo ih nadoknaditi tako što ćemo uzimati namirnice koje su bogate vodom i mineralima, a to su pre svega povrće i voće – priča ona.

Salata izvor antikancerogenih jedinjenja

Prema rečima naše sagovonice, salate su značajne u dijetalnoj ishrani kao izvor biljnih vlakana, antioksidanata i drugih antikancerogenih jedinjenja, jer daju baznu reakciju krvi i mokraće, izvor su vitamina C i drugih vitamina, te mineralnih materija. A, što je najvažnije mogu brzo da zasite.
-Količina salate od svežeg povrća treba da bude od 200 do 250 grama za glavni obrok – priča ona dok

uzima da renda celer.
I objašnjava da uz salatu od povrća možete da pojedete malo mladog nemasnog sira, parče integralnog hleba, jaje ili komad belog mesa ili ribe, ili popijete jogurt čime dobijate kompletan obrok.

Biološka vrednost

Biološki najvrednije salate su one koje sadrže raznovrsno povrće ili povrće različitih boja, takozvane složene salate.

-Složene salate su kompletan obrok – objašnjava naša sagovornica rendajući belu rotkvu. – Možete da ih pravite i od termički obrađenog povrća. Ali, u tom slučaju, povrće treba da bude kuvano na pari, blanširano ili sušeno – dodaje ona.

Prekisela salata ometa varenje
Prema rečima naše sagovrnice Jasne Anđelković salate ne bi smele da budu prekisele, jer ometaju proces varenja. Kao prelive možete da koristite kiselomlečne proizvode, naročito sa manjim sadržajem masti, razređenu kiselu pavlaku sa jogurtom, sojin umak, majonez i marinade. Salate se do začinjavanja čuvaju na temperature od 4 – 8 stepeni Celzijusa.

Dovoljan je prstohvat soli

Za pripremu svežih salata treba koristiti ulja koja sadrže preko dva odsto linoleinske kiseline, kao što su repino, sojino, maslinovo ili nerafinisano ulje od bundevinih semenki, suncokreta ili susama – kaže ona sad već dodajući kukuruz šećerac izrendanom povrću.

-Kada stavljate so, imajte na umu da je pola kafene kašičice dovoljno za ceo dan, a u našu salatu stavite samo prstohvat – priča ona dok povrće preliva sokom od limuna, uljem i dodaje prstohvat soli.

-Tokom leta zaboravite crvena mesa, zapržena i masna jela kao i sušena mesa i konzervisanu hranu. Umesto toga jedite salate, grilovano meso, ribu, povrće i unosite dosta tečnosti – kaže ona dodajući masline i seckani peršun.
Tek što smo se raspričali salata je bila gotova, sve tajne letnje ishrane otkrivene, a vi pogledajte kako se pravi “Salata od povrća na Jasnin način”:

nutricionista-foto04

POTREBNO JE: 2 šargarepe, 1 veća glavica celera, 1 veća bela rotkva, 300 g kukuruza šećerca, nekoliko crnih maslina, sveže peršunovo lišće, sok od limuna, ulje, so

Izrendajte šargarepu, zatim celer i belu rotkvu.

Dodajte kukuruz šećerac, pa začinite uljem, sokom od limuna i solju.

Na kraju dodajte masline i iseckan list peršuna.