Doručak u ishrani školske dece: od 7 do 10 godina

By | 24.09.2010.

deca-jeduDoručak dece osovno-školskog uzrasta ima poseban značaj, jer je reč o deci koja se intezivno razvijaju, fizički su dosta aktivna, a psihički angažovana (učenje).

Veliki broj anketa ukazuju na to da deca ne doručkuju, ili ne doručkuju dovoljno već im je prvi obed oko 9:30 do 10:00 časova (veliki odmor). Ovakav vid uzimanja hrane ima niz negativnih posledica po rast dece. Gladna deca su najčešće nervozna, razdražljiva, manje koncentrisana na času i slabije pamte.

Ovaj izuzetno značajan problem roditelji očigledno ne mogu sami da reše na adekvatan način. Deca ostaju sama ili pak ustaju suviše rano ako dugo putuju do škole, pa se u taj problem mora uključiti i sama škola. Doručak u principu treba da ima karakter energetske hrane sa većim učešćem lako svarljivih ugljenih hidrata, vitamina i mineralnih sastojaka, sa manjim procentom masti i belančevina.

U prepodnevnim časovima doručak je najbolje podeliti na dva dela: na glavni doručak i prepodnevnu užinu sa razmakom od najmanje 3 sata.

Doručak treba da se sastoji iz napitka (mleko, jogurt, kiselo mleko, bela kafa, kakao) sa sendvičem, pecivom itd. Doručak može biti :

 • Kuvan ili pečen: gibanica, popara, kačamak, mekike.
 • Doručak sa jajima: prženice, kajgana, barena jaja,
 • doručak sa menim prerađevinama: viršle, šunka, suvo meso.
 • Doručak sa sirom: kravlji, kačkavalj, ovčiji, krem sir.
 • Slatki doručak: sa dežmom ili medom, eurokremom.

Kao namaz za sendviče obično se koristi puter, pavlaka, kajmak, margarin, majonez i dr. Da bi doručak bio što raznovrsniji, preporučuje se pravljenje raznih pašteta koje deca rado jedu. Uz sve sendviče i slane doručke preporučuje se dodavanje povrća: paradajz, šargarepa, rotkvice, mladi luk i drugo.

Doručak treba da bude obavezan za svu decu i ne treba da bude preobilan, dakle treba da bude količinski prilagođen deci od 7-10 godina.

3 thoughts on “Doručak u ishrani školske dece: od 7 do 10 godina

 1. dragicap Post author

  Baš sam se obradovala ovom tekstu.Inače jako puno čitam članke o medicini a od kako je počela škola svaki dan razmišljam o užini. Kako i na koji način zadovoljitui zdravstvene i prehrambene zahteve svoje devojčice ,samo što mi imamo drugi problem – popodnevna užina. Smatram da je najbolja voćkica ali smo još uvek ,,mali ,, a i nekako je nepraktično. I dok morate usaglasiti želje i potrebe deteta morate ga isto učiti da se ne razlikuje mnogo od drugih ,pa makar bila to i užina jer ,svi jedu grickalice?! I ako ja i dan danas ,,štrčim,, mislim pozitivno i ne spadam u one koji vode računa šta će neko reći.
  … ali se ,,ubih,, razmišljajuci sta je dobro a šta ne ,jel kako ceo život vodim borbu sa kilogramima ne želim da moja devojčica bude buca,što za sada i nije .Mlo sam odužila ,sorry…

  P.S. Ja se radujem svakom Vašem tekstu i već se osećam kao domaća jer malo ,malo ,eto mene .
  Veliki pozdrav i svako dobro!

 2. Jasna Post author

  Hvala Vam Dragice. Uskoro izlazi i članak o užini dece u školskom uzrastu! Veeeeliki pozdrav za Vas!

 3. Natasa

  Jutarnji obrok je jako bitan kod sve dece skolskog uzrasta od 6-19 god. Nas troje je moja mama naucila da iz kuce ne izlazimo bez dorucka, a sada to isto primenjujem i ja kod svoje dece. Jer oni uzinu imaju tek za vreme velikog odmora.
  Inace moja deca ne vole zitarice osim onih cokoladnih,(koje je najjednostavnije servirati detetu) ali zato suprug i/ili ja njima spremamo svakog jutra- (ne volim da mirisem na przena jela kad odem na posao zato ne praktikujem da im przim jaja ili przenice ujutro)

  1. sirni namaz sa kis.krastavcicem i koluticima pilecih prsa i vocni jogurt
  2. margarin/puter sa dzemom od sljiva, kajsija, jagoda i solja mleka
  3. tost sa kackavaljem, sunkom… i solja jogurta
  4. eurokrem i solja mleka
  5. proja / spanska pita / sirnica / pizza /palacinka (kad spremam za veceru obavezno napravim vise i za dorucak)
  6. hladni sendvic sa pavlakom, kuvanim jajetom(na kruzice iseceno), sunkica i narendani kackavalj
  7. ajvar sa sirom i solja jogurta
  8. kuvane virsle
  9.pastetu sa paradajzom
  10. keks i mleko
  11. moji vole i sutlijas (pirinac kuvan u mleku) i vole puding sa keksom (to spremam uvece za uzinu i obavezno to isto i doruckuju)
  pozdrav svim zaposlenim mama kojima ponekad nedostaje ideja sta spremiti za sutra. Ako imate i vi neki predlog napisite rado cu deci obogatiti jutarnji meni.

Comments are closed.