Скочи на садржај

Značaj jogurta i kiselog mleka u ishrani

kiselo-mlekoJogurt je mlečni proizvod koji se dobija na način što se prokuvanom, odnosno pasterizovanom mleku dodaje čista kultura bakterija: Thermobakterium jogurti, Lactobacilius bulgaricus, Strptococcus thermophilus – a potom ostavi pri temperaturi od 42 do 45 stepeni dva do tri časa, posle čega se dobija gusta nakisela tečnost prijatnog ukusa i specifičnog aromatičnog mirisa.

Kiselo mleko je proizvod proizvod prijatnog nakiselog ukusa i karakterističnog mirisa, koje se dobija delovanjem mlečnokiselinskih bakterija – bacila i koka- kao i kvasnih gljivica.

Velika dijetetska vrednost jogurta i kiselog mleka je u tome što se pod dejstvo mlečne kiseline menja kolidna struktura masti i belančevina, tako da se dobijaju fine gromuljice koje organizam lakše vari i iskorišćuje. Kiselo mleko i jogurt sadrže izvesne mateije koje potpomažu rastenju i razmnožavanju onih bakterija koje vrše sintezu vitamina B –kompleksa.

Prema novim ispitivanjima izgleda da se u kiselom mleku i jogurtu nalazi materija (hidroksi-beta-metil-glutarat), koja sprečava sintezu i smanjuje nivo holesterola u krvi.

Zbog svega toga, kao i zbog velike osvežavajuće moći, kiselo mleko i jogurt se koriste u dijeti pri crevnim poremećajima koji su praćeni pojačanim dejstvom proteolitičkih truležnih bakterija, kao i kod svih bolesti koje su praćene povišenom telesnom temperaturom i smanjenom apsorpcijom moći crevnih sliznica. Poseban značaj ima dijetetska vrednost ovih namirnica u sprečavanju bolesti oštećenja kardiovaskularnog sistema.

3 мишљења на „Značaj jogurta i kiselog mleka u ishrani“

  1. Prema načelima hrono ishrane striktno se zabranjuje jogurt, a favorizuje kiselo mleko, dok se konzumiranje običnog mleka striktno zabranjuje.
    Zanima me da li je to tačno i ako jeste obrazloženje.
    Što se mene tiće ja konzumiram i jogurt i kiselo mleko, dok mleko samo kao dodatak nekim jelima.
    Pozdrav ANA

  2. Draga Ana,
    Koliko sam informisana, načela hrono ishrane kažu da se pojedine namirnice konzumiraju ujutru, druge u sredini dana, a neke uveče, već kako se dešavaju određeni biohemijski procesi u našem ogranizmu.
    Ovaj princip nije opšteprihvaćen u praksi, a zasniva se na izučavanjima Dr Alana Delabosa rađenih pre tridesetak godina pod nazivom hrononutricija. Neke naše domaće klinike su prihvatile ovaj princip i sprovode testiranje intolerancije na hranu, gde se iz krvi pacijenta uz pomoć kompjutera određuju “zabranjene” namirnice i daje savet njihovog nutricioniste kako bi trebalo da se hranite po tom programu.
    Da li je vama zabranjen jogurt po načelu intolerancije na hranu ili je to opšte načelo hrono ishrane, ne mogu da tvrdim, to neka vam objasne oni koji rade po principima hrono ishrane i hrononutricije.
    Ja ne radim ovako, koristim u praksi bezbroj puta dokazane činjenice po principu: Moguće je smršati i poboljšati zdravstveno stanje ukoliko trošite više kalorija nego što ih unesete, uz uvođenje fizičke aktivnosti. Jedino se slažem da morate imati redovne obroke, na svakih 3-4 sata, dakle tri glavna obroka i dve užine.
    Koliko su jogurt i kiselo mleko zdravi, pročitali ste gore u tekstu, tu nemam ništa više da dodam.
    Pozdrav.

  3. jogurt i kiselo mleko su po hemijskom sastavu isti proizvodi, jedino se kod proizvodnje jogurta prvo dešava fermentacija starter kulturama a posle se vrši mešanje da se razbije gruš, a kod kiselog mleka se gruš ostavlja u čvrstom stanju. Inače ovi proizvodi su odlični za ljudski organizam, blagotvorno deluju na crevnu floru i toplo preporučujem da ih koristite. Inače po struci sam dipl, inženjer prehrambene tehnologije tako da verujte znam šta pričam. Ovde se inače radi o tzv. običnom jogurtu tj.kiselom mleku. Sada se proizvode i jogurti sa dodatkom drugih bakterijskih kultura ali to se navodi u deklaracijama proizvoda (pr. viva jogirt, fit i sl.). Pozdrav i uživajte u mlečnim proizvodima. Osim manjka gvožđa u sebi, mleko je što se ostalog tiče najsavršenija namirnica (i mlečni proizvodi).

Затворено за коментаре.